Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Inclusieve maatregelen: waarom?
Steeds meer studenten met diverse achtergrondkenmerken, zoals (niet exhaustief) studenten met een functiebeperking, zij-instromers, pioniersstudenten, beursstudenten, mantelzorgstudenten, anderstalige studenten etc. vinden de weg naar het hoger onderwijs. Inclusieve maatregelen zijn een krachtige hefboom voor inclusief hoger onderwijs.
Een inclusieve maatregel is een (vaak voorkomende) redelijke aanpassing die op systeemniveau toegankelijk gemaakt wordt voor alle studenten, zonder dat zij hiervoor een bijzonder statuut moeten aanvragen. Door het bij voorbaat wegwerken en verlagen van drempels wordt inclusie bevorderd en worden ad hoc aanpassingen minder nodig.
Leidraad ‘Inclusieve maatregelen: van beleid naar praktijk’
Op het symposium inclusieve maatregelen van beleid naar praktijk wordt de leidraad ‘Inclusieve maatregelen: van beleid naar praktijk’ voorgesteld. De leidraad biedt inzicht in de omschrijving van inclusieve maatregelen. Specifieke aandacht gaat naar regelgeving rond redelijke aanpassingen en hun verhouding tot inclusieve maatregelen. De leidraad biedt ook richtlijnen en ondersteunende fiches om een gestructureerd beleid rond inclusieve maatregelen te implementeren en te evalueren. Het derde hoofdstuk beantwoordt vragen uit de praktijk, telkens aangevuld met inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en wetgeving.
De studienamiddag reikt naast tips voor beleidsmakers en diversiteitsverantwoordelijken, ook tips aan voor onderwijscommissies, onderwijsondersteuners, studietrajectbegeleiders, docenten, inclusiecoaches, zorgcoördinatoren en studentenraden aan.
Praktische informatie
Wanneer
Dinsdag 15 oktober 2024 van 13u tot 17u
Waar
Galerie - Auditorium, Koninklijke Bibliotheek België (KBR)
Kunstberg 28, 1000 Brussel (vlakbij Brussel Centraal Station)
Voor wie
Al wie in de praktijk met leerlingen of studenten aan de slag gaat, is van harte welkom: lesgevers, onderwijsondersteuners, leercoaches, studentenbegeleiders...
Meer informatie en inschrijven
Surf voor het volledige programma en je inschrijving naar de website van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO). Inschrijven is verplicht en uiterlijk tegen woensdag 9 oktober 2024.