Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Met het programma e-content wil het GO! vooral de hiaten dichten die er momenteel zijn in het aanbod van (digitale) leermiddelen over het ganse spectrum van het secundair onderwijs. Vooral dan in erg specifieke studierichtingen en in de zachte en harde sector waar de hiaten zich sterker voordoen.
Concreet ontwikkelde het team e-content een toolbox waarmee leerkrachten of schoolteams zelf aan de slag kunnen en worden elk jaar ook een aantal netbrede en doordacht gekozen projecten opgestart.
Dit zijn dan (1) de ondertussen bekende ‘teacher design teams’ waarin enkele leerkrachten over verschillende scholengroepen samenwerken aan een (of meer) leermiddel(len). We ontwikkelen niet alleen zelf binnen ons net, maar proberen ook (2) samen te werken met uitgeverijen, technologiebedrijven en sectorfederaties. Ten slotte kunnen ook (3) leerkrachten die gewoon zelf aan de slag willen, gebruik maken van de beschikbare toolbox. Om de toegankelijkheid tot het materiaal en de verspreiding ervan voor leerkrachten te vergroten worden de beschikbare kwalitatieve leermiddelen bovendien centraal geïnventariseerd en aangeboden.
Alle ontwikkelde materialen zijn terug te vinden op Smartschool in de GO! navigator onder de tegel "digitale leermiddelen".
Hoe ondersteunt het programma e-content leerkrachten?
Er wordt dus gewerkt op drie sporen.
(1) Met de toolbox digitale leermiddelen. Die bestaat uit een interactief leerpad over het ADDIE-kwaliteitskader dat aangeeft hoe je kwalitatieve leermiddelen kan ontwikkelen, enkele voorbeelden van hedendaagse mogelijkheden en ondersteuning bij de tools die je daarvoor best kan inzetten.
(2) Demonstrators die inspiratie kunnen bieden
(3) Heel wat materiaal hoeft niet meer ontwikkeld te worden want is er al. Belangrijk is wel om het bos nog door de bomen te kunnen zien. Via een inventaris van de kwalitatieve (digitale) leermiddelen en methodes kunnen leerkrachten snel een beeld krijgen van het aanbod dat voor hun doelen en vakken relevant is. Momenteel zitten alle Vlaamse educatieve uitgeverijen in het aanbod, maar we werken dit jaar voort aan een uitbreiding van het aanbod uit de sectorfederaties, bedrijven, etc.
Welke mooie voorbeelden zijn er alvast te tonen?
- Het project klassieke talen i.s.m. Lernova.
- Het project digitale stappenplannen elektriciteit uitgewerkt in Bookwidgets technologie (toegang kan gevraagd worden tot het GO! Elektriciteit deelplatform in Bookwidgets).
- Demonstrators die inspiratie kunnen bieden om zelf e-content te ontwikkelen (bv. demonstrators kappen en slijpen, PAV, digitale stappenplannen, ...).
- Een inventaris in de vorm van een opsomming van bestaande leermiddelen die de scholen een overzicht biedt van het aanbod op de markt te krijgen.
- Een GO! XR-expertnetwerk dat jaarlijks 4 keer fysiek bijeenkomt en mensen bijeenbrengt uit verschillende scholengroepen om netbreed maturiteit te verwerven in virtual (of extend) reality.
Waar wordt verder aan gewerkt/staat op de planning?
Het programma e-content zet verder in op samenwerking met partners om leermiddelen nog toegankelijker te maken (bijv. Themax via Dobbit-TV (cf. Nieuw platform themax voor online lesmateriaal).
Maar ook aanvulling van de inventaris mag je zeker nog verwachten. Ook dit schooljaar ontwikkelt het programma e-content verschillende leermiddelen in teacher design teams. Meer informatie hierover vind je terug op de GO! pro-webpagina van e-content.
Graag meer informatie over het GO! programma e-content?
Neem contact op met het programmateam e-content via e-content@g-o.be.
Wie het zelf voelt kriebelen om aan e-content te beginnen maar met vragen zit of twijfelt of solo verder gaan wel de beste optie is? Het team e-content zal je graag helpen en advies geven. Er staan trouwens zo’n tiental nieuwe pistes in de steigers waarbij inmiddels een 30-tal leerkrachten en zowat de helft van alle scholengroepen betrokken zijn. Iedereen is welkom.
Samen bereiken we meer!