Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Medewerkers gezocht voor onderzoeksproject over jonge nieuwkomers

13 september 2024
Groepje Jongens Die Opspringen Met Zee Op Achtergrond
Er worden medewerkers gezocht voor de grootschalige studie 'Het evalueren & bevorderen van psychosociale, talige, en culturele ontwikkeling van jonge nieuwkomers', uitgevoerd door KU Leuven, in een samenwerking tussen de Onderzoekseenheid voor Gezins- en Orthopedagogiek en het Centrum voor Taal en Onderwijs.

In deze studie wordt de ontwikkeling van jonge nieuwkomers (8 tot 12 jaar) onderzocht en gekeken naar de samenhang tussen hun taalontwikkeling, hun culturele ontwikkeling en hun welbevinden.

Wie zoeken ze?

De onderzoekers zijn op zoek naar 240 jonge nieuwkomers (tussen de 8 en 12 jaar die vijf jaar of minder in België verblijven), hun ouders en hun leerkrachten voor deelname aan de studie in de loop van volgend schooljaar. Er wordt geen selectie gemaakt op basis van land van herkomst; alle nieuwkomers die aan de voorgestelde criteria voor leeftijd en verblijfsduur voldoen kunnen dus deelnemen aan de studie.

Wat wordt van de deelnemers verwacht? 

De deelnemers (kinderen, ouders, leerkrachten) vullen eenmalig een vragenlijst in over de ontwikkeling van jonge nieuwkomers. Enkele deelnemers (tien ouders en leerkrachten) willen we ook uitnodigen voor een focusgroep over de ontwikkeling van jonge nieuwkomers.

Wanneer vindt de studie plaats?

Schooljaar 2024-2025. In elke deelnemende school zal het onderzoek telkens zorgvuldig worden voorbereid en omkaderd, in voortdurende dialoog met leerkrachten, ouders en de kinderen die deelnemen aan de studie.

Wat krijgen scholen ervoor in ruil?

De onderzoekers voorzien vorming en uitwisseling rondom het werken met jonge nieuwkomers in de klas. Doorheen het project zullen daarnaast allerlei tools worden ontwikkeld en beschikbaar gesteld voor scholen. Ze zullen bijvoorbeeld werken aan een toegankelijke tool om de psychosociale, culturele en talige ontwikkeling van jonge nieuwkomers in kaart te brengen en gevalideerde meetinstrumenten voor tweetalige taalverwerving in jonge nieuwkomers. Rondom deze tools en de ruimere onderzoeksresultaten worden verdere vormingen en workshops voor scholen aangebonden. 

Contactpersonen

Geïnteresseerde scholen die graag een steentje zouden bijdragen aan deze studie, kunnen contact opnemen met

Pagina delen

Heb je een vraag?

Stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Meer nieuws

Implementatieboost Prodia-model op 21 november 2024

Ga je aan de slag met het Prodia-model in jouw centrum? Laat je samen met je team inspireren tijdens de implementatieboost Prodia-model.

11 oktober 2024

Intervisie rond diversiteitsensitief werken: hoe omgaan met levensbeschouwelijke en cultuurgerelateerde casussen

Hoe omgaan met leerlingen met een moslimachtergrond en gerelateerde gevoeligheden?

11 oktober 2024

Regelgeving: studiebewijzen 2de leerjaar van de 3de graad

De studiebewijzen die mogelijk zijn in het gemoderniseerde tweede leerjaar van de derde graad zijn toegevoegd aan de omzendbrief.

10 oktober 2024

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.