Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
20-11-2023

De kracht van ondersteunend tekenen

Je hoeft niet per se goed te kunnen tekenen om ondersteunend tekenen in te zetten in je klas en daarbuiten. De methode werd ontwikkeld voor leerlingen met een taalstoornis (TOS), maar helpt ook bij andere leerlingen die zich moeilijk kunnen uiten en taal of emoties begrijpen. Het zorgt ervoor dat alle kinderen en jongeren (met én zonder communicatieproblemen) zich gehoord, gezien en begrepen voelen.


Twee woensdagochtenden (op 24 januari en 28 februari 2024) dompelt Pien Van der Most je onder in 'Ondersteunend tekenen'. Dan ontdek je hoe het een belangrijk hulpmiddel kan zijn om taal makkelijker te kunnen uiten, volgen, onthouden en verwerken. Het helpt onder andere bij het leggen van verbanden, het op elkaar afstemmen en het voorkomen van miscommunicatie. 

Schrijf je hier in voor deze vorming.

Je kan ook via tekeningen emoties makkelijker uiten en het bevordert de ontwikkeling van innerlijke taal- en executieve functies. Daarnaast biedt het houvast om een verhaal te kunnen vertellen. Naast deze vormingen krijg je toegang tot een online bibliotheek en tot een afgeschermde facebookpagina met extra instructiefilmpjes. 

Het verschil met andere vormen van visuele ondersteuning is dat je de kern van de talige boodschap direct mee tekent. Tijdens deze vorming ervaar je de kracht van tekeningetjes die ter plekke ontstaan. Je zult merken hoe nuttig deze vorm van ondersteuning is bij taal en emoties en in de communicatie. Dat geldt zeker en vast voor leerkrachten of andere onderwijsprofessionals, maar ook voor ouders en andere begeleiders.