
Ook jij hebt leerlingen met autisme op school
Het begint bij begrip. Men lacht het al eens weg: 'mijn autistisch kantje'. Maar wat is dat eigenlijk, autisme? Hoewel mensen met autisme binnen dit spectrum op heel verschillende manieren functioneren, schuilen onderliggend dezelfde zaken die het samenleven wel eens lastig maken. In de eerste plaats voor het kind, de jongere of de volwassene met autisme zelf. Onderzoek wees uit dat mensen met autisme informatie 'anders' verwerken en dat dit zeker een voordeel kan zijn, maar vaak ook nadelen met zich meebrengt.
Dit 'anders' denken. De hiermee gepaard gaande contextblindheid. De zoektocht naar helderheid in onze soms erg drukke en snelle maatschappij. De moeite met het verwerken van de vele verrassingen op je pad. De hoge verwachtingen naar vlotte sociale interacties. Dit alles maakt dat het (school)leven erg complex is en heel veel compensatiestrategie vraagt om perfect in dat plaatje te functioneren. En dat lukt niet altijd. Soms ontploft het.
Als je dan als schoolleider een beetje begrijpt hoe het denken van een kind, jongere of volwassene met autisme werkt, is het makkelijker om hiermee om te gaan.
Niet alleen naar je leerling of cursist toe, ook naar je leraren en ouders toe. Door een minimaal begrijpen van autisme en de meest voorkomende problematieken te herkennen, kan bepaald gedrag beter geplaatst en vaak ook voorkomen worden.
Belevingsdag voor schoolleiders en andere opleidingen
Om je als schoolleider hiermee op pad te helpen dompelen we je graag 1 dag onder, samen met andere schoolleiders, waarbij je behalve input ook kans krijgt om even te reflecteren over bepaalde situaties die je herkent uit jouw schoolpraktijk. Deze dag vindt plaats op dinsdag 17 oktober 2023 in het Huis van het GO!.
Ben je als schoolleider al wel mee, maar heb je nog teamleden of leraren die op zoek zijn naar informatie over autisme?
Wij hebben voor alle onderwijsprofessionals een uitgebreid aanbod over autismespectrumstoornis. Heb je nog weinig ervaring met autisme en/of volgde je nooit eerder vorming?
Dan zijn deze vast iets voor jou:
21 november 2023 (start) - Basiscursus autisme (3 daagse)
Heb jij leerlingen met autisme in je klas of je start in een autiwerking? In deze 3-daagse vorming krijg je een basispakket aangeboden waarmee je in de praktijk aan de slag kan gaan. Doelgerichte tussenopdrachten vormen de rode draad doorheen de 3 dagen.
20 november 2023 - Hoe autisme begrijpen in je praktijk
Ben jij zorgcoördinator of coordinator leerlingbegeleiding? Therapeut, psycholoog of orthopedagoog ? Zijn er kinderen met autisme op school? Vandaag dompelen we je een dag onder in praktijkgerichte theorie, waardoor je je collega's beter kan begeleiden in de aanpak van leerlingen met specifieke noden naar autisme toe.
27 november 2023 - In gesprek met ouders van leerlingen met autisme
Ben je op zoek naar antwoorden om je leerlingen met autisme nog beter te begeleiden? Samenwerking en communicatie met ouders vormt vaak een cruciale schakel om optimale resultaten te behalen met je leerlingen. Loop je hierop vast? Leer tijdens deze online vorming enkele specifieke vaardigheden om door een gericht gesprek jullie samenwerking te versterken en de communicatie vlotter te laten verlopen. Voor leraren, zorgcoordinatoren, leerlingbegeleiders, leerondersteuners, schoolleiders … kortom al wie met ouders in gesprek gaat.
28 november 2023 - Belevingsdag 'Kruip in de huid van een leerling met autisme' -> Voor iedereen
Voor alle onderwijsprofessionals die die leerling met autisme op school beter willen begrijpen om een zo goed mogelijke aanpak te kunnen aanbieden.
Al een basiskennis van autisme, maar bots je nog op specifieke thema's?
Ontdek alle vormingen over het thema 'autisme' op de GO! kalender of neem contact op met sanne.vanhellemont@g-o.be