Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
28-11-2022

Op weg naar nieuwe GO! leerplannen voor 2e & 3e so

De pedagogisch begeleiders secundair onderwijs van PBD-GO! zijn tijdens tal van werkgroepen en commissies al een heel eind op weg naar nieuwe eindtermen. Ze werken er met de intentie om in mei nieuwe GO! leerplannen voor de tweede en derde graad af te leveren. Een stand van zaken…

Na een zomer onderhandelen, zette de Vlaamse Regering met de conceptnota van 23 september 2022 de planning en spelregels uit om de eindtermen voor de tweede en derde graad te herzien. In oktober formuleerden specialistenwerkgroepen - het GO! is daarin vertegenwoordigd - een voorstel tot nieuwe eindtermen. Ontwikkelcommissies verfijnen vervolgens dat voorstel tot eindtermen die nog door de Vlaamse overheid gevalideerd en ten slotte ook door het parlement goedgekeurd moeten worden. 

We spraken met alle onderwijsverstrekkers af om de ontwerpversie van de eindtermen basisvorming op 16 januari te communiceren en de ontwerpversie van de specifieke eindtermen op 27 februari. 

Vanaf december gaat de PBD-GO! al aan de slag in leerplancommissies om samen met leerkrachten de eindtermen uit te werken tot GO! leerplannen. Hoe die leerplannen er precies uit zullen zien, leggen we samen met de Raad van het GO! de komende weken vast. We voorzien de publicatie van de lessentabellen in april en de leerplannen in mei, een heuse race tegen de tijd! Vanaf mei organiseert de PBD-GO! infosessies om leerkrachten wegwijs te maken in de nieuwe GO! leerplannen. 

In de planning hieronder vind je alle details over het traject dat de eindtermen afleggen om tot die GO! leerplannen te komen. We hebben helaas de timing van een aantal stappen niet zelf in de hand. In de werkgroepen en ontwikkelcommissies zitten we niet aan het roer en elke vertraging zet de daaropvolgende ontwikkeling van de GO! leerplannen onder druk. 

Ongeacht de situatie, staan de begeleiders van de PBD-GO! klaar om je te helpen met een vlotte opstart van de tweede en derde graad in september 2023.   

Planning ontwikkeling GO! leerplannen.png

In de pers en onze eigen nieuwsberichten vallen heel wat termen die te maken hebben met de modernisering. Wat zijn eindtermen nu precies? Wat is de matrix so? Wat is een finaliteit, een sleutelcompetentie, een leerplan? Met onze Veelgestelde vragen lees je je snel weer in!  

Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar pbd@g-o.be.