Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
12-10-2022

Intensieve onderwijsloopbaanbegeleiding PBD-GO! voor secundaire scholen

Onderwijsloopbaanbegeleiding (OLB) heeft een groot effect op het welbevinden en de leerprestaties van jongeren. De PBD-GO! neemt 24 scholen daarom mee in een kort maar intensief verandertraject OLB. Stel je hier kandidaat.

Doe ik dit nog wel graag? Sluit wat ik doe wel voldoende aan bij mijn talenten? Ik doe het zo. Wat zou ik anders moeten doen? Het zijn vragen die je vast wel herkent. Heel wat volwassenen vinden het immers een behoorlijke uitdaging om hun plaats te vinden in onze snel veranderende samenleving. Jongeren worstelen des te meer met die vragen. Waar volwassenen al heel wat over zichzelf hebben ontdekt, denken jongeren vooral nog na over wie ze eigenlijk zijn, wat ze willen en wat ze kunnen.  

Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige leerlingen een foute studiekeuze maken omwille van een gebrek aan zelfkennis of door een beperkte kennis van het onderwijsaanbod. De negatieve gevolgen daarvan zijn vaak aanzienlijk: verminderd welbevinden, onderpresteren, attitudeproblemen… en hebben zo ook hun weerslag op de klasgroep en de leraar. In deze problematiek kan een doordachte onderwijsloopbaanbegeleiding een sleutelrol spelen.  

Waarom een opfrisbeurt voor OLB?  

Uit onderzoek blijkt dat het welbevinden van leerlingen veel hoger ligt in scholen die expliciet aandacht besteden aan OLB en dat vertaalt zich ook steeds in betere schoolresultaten. Het effect is nog duidelijker wanneer de school actief inzet op talentontwikkeling. Alle andere pedagogische initiatieven, evenals de expertise van een lerarenteam, verliezen veel van hun effect als de leerling niet op het juiste spoor zit. Het uitdenken van een OLB-traject is daarom een stap in de goede richting om alle inspanningen op school maximaal te laten renderen.  

Wat biedt de PBD-GO! aan?  

De PBD-GO! heeft een team verzameld van projectbegeleiders die een heel nauwe voeling hebben met de werkvloer en een grondige beheersing van de sleutelcompetenties die bij OLB komen kijken. We bieden tijdens het huidige schooljaar een kort verandertraject aan op maat van de school. We vertrekken vanuit de wensen en mogelijkheden van het schoolteam en begeleiden het vormgeven van de voorgestelde OLB-activiteiten die de leerkrachten zelf implementeren.  

Voor wie is dit project?  

We zijn op zoek naar scholen die leerlingenbegeleiding als absolute prioriteit binnen het pedagogisch project zien en ook de waarde inzien van identiteitsvorming en zelfsturing bij de leerlingen. Binnen zo'n school zijn we op zoek naar een aantal leerkrachten, opvoeders, leerlingenbegeleiders die graag inzetten op het gesprek met hun leerlingen en oog hebben voor hun totale persoonlijkheidsontwikkeling. Deze leerkrachten moeten bereid zijn als schakel te fungeren tussen de projectbegeleiders en de rest van het lerarenteam.  

Meer informatie? Of meteen intekenen? 

Herken je jouw school hierin? Of wil je misschien eerst watv meer informatie? Geef je gegevens door via dit formulier!