Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
25-01-2022

Peer Mediation - Conflictbemiddeling door leerlingen

Hoe pak je ruzies tussen leerlingen in de klas, de eetzaal of op de speelplaats aan? Straffen is niet noodzakelijk de oplossing, leerlingen sorry laten zeggen of handen laten schudden ook niet. Via Peer Mediation kom je tot inzichten om een echte oplossing te vinden.

​ 

Als leraar ken je niet altijd de volledige achtergrond of onderliggende gevoeligheden als er ruzie ontstaat tussen leerlingen. Jongeren willen hun problemen soms liever bespreken met leeftijdsgenoten. 

Peer mediation is een schoolbrede aanpak waarbij je conflicten leert aanpakken via bemiddeling door leerlingen. In een traject van drie dagen oefen je samen met een collega van je school de technieken van het bemiddelen én hoe jullie die kunnen aanleren aan leerlingen. Je leert hoe je de sociale vaardigheden van jongeren versterkt. Ze ervaren dat er een uitweg is, zonder gezichtsverlies te lijden, en dat agressie niet nodig is. 

Dit is een train-the-trainer: jullie zullen instaan voor de opleiding van toekomstige leerlingenbemiddelaars in jullie school. Voor een goede uitvoering van het project is het nodig dat twee personeelsleden de training volgen. Daarnaast geeft de school het signaal aan leerlingen, personeelsleden en ouders dat leerlingen in staat zijn om elkaar te ondersteunen bij problemen, en dat ze de kans krijgen om vaardigheden te leren die hen hun leven lang zullen bijblijven. 

Wil jij weten hoe je best omgaat met ruzies tussen leerlingen? Schrijf je dan zeker in voor deze train-the trainer! Die vindt plaats op maandag 7 maart 2022 van 9 tot 16 uur. Inschrijven kan via deze link