Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
08-09-2021

Opleiding 'Coachen doelbewust inzetten' - extra sessies

In het onderwijs is het niet zo evident om een zuiver coachende pet t.a.v. teamleden en collega's op te zetten. Daarom neemt deze opleiding je mee in het doelbewust schakelen tussen de rollen 'ondersteunen, mentorschap en coachen'.  Om tegemoet te komen aan de grote vraag, planden we een aantal extra startdata. Schrijf je snel in en laat je meenemen in het doelbewust schakelen tussen de rollen ondersteuner, mentor en coach. Een must voor élke GO! professional.


"De GO! professionals werken in complementaire, multidisciplinaire teams en vullen vanuit een gedeeld leiderschap hun opdracht wendbaar in." 

Een ambitie binnen het strategisch plan GO! 2030 waarbij het GO! gaat voor minder hiërarchie en meer geschakeld en gelijkgericht handelen. Binnen die teams zetten onderwijsprofessionals hun coachende vaardigheden zodanig in dat ze collega's aanzetten tot een constructieve en performante samenwerking waarin ieders talent tot uiting komt. 

Het is niet zo evident om een zuiver coachende pet t.a.v. teamleden en collega's op te zetten. Vaak vraagt men zich het volgende af: 

  • Vanuit welke verwachtingen en rollen zit je in een functie en krijg je wel het mandaat om in een coachende rol te stappen? 
  • Zullen collega's elkaar toelaten in hun klas en toestemmen om gecoacht te worden? 
  • Hebben we wel voldoende tijd en ruimte om echte coachingsgesprekken te voeren om zo veranderings-, leer- of ontwikkelingsprocessen te kunnen begeleiden? 
  • Is er een open cultuur waarin collega's naar elkaar kunnen luisteren, feedback durven geven en van elkaar willen leren? 

Deze opleiding neemt je niet alleen mee in de 'zuiver' coachende rol, zoals vele coachopleidingen wel doen. Er wordt ingezet op het doelbewust schakelen tussen de rollen 'ondersteunen, mentorschap en coachen'. Coachen wordt gezien als een aanvullende rol die het effect van de begeleiding vergroot. 

Onderwijsprofessionals zoals schoolleiders, ondersteuners, leerlingenbegeleiders, zorgcoördinatoren… die collega's of teamleden begeleiden gebeurt in een groep van maximaal 15 deelnemers. Die deelnemers kennen elkaar niet. 

De opleiding telt vier modules, verspreid over even veel maanden. Ze bestaan telkens uit 3 fasen of anderhalve dag: 

In de leerfase (1 volledige opleidingsdag per module) krijgen de deelnemers theoretische inbreng vanuit onderbouwde kaders. Daarna maak je de overgang naar de eigen context en ga je het leren toepassen en onderzoeken. Als derde heb je de terugkoppelingsfase binnen de opleiding (een halve dag per module). Hierin maakt de lesgever tijd om je te laten nadenken over jouw eigen ervaringen en casussen en om te leren van elkaar tijdens de opleidingsmomenten.  

coachen doelbewust inzetten.png

Een eerste reeks is al volzet, maar geen nood. Er werden nog 2 reeksen gepland zodat ook jij begin dit schooljaar van start kan gaan. Wacht dus best niet te lang om je in te schrijven. 

Ontdek wanneer en waar je je kan inschrijven. Je bent van harte welkom!  

Tijdens de leerfase van elke module kom je samen in het Huis van het GO! in Brussel. Het feedbackmoment organiseren we telkens online via MS Teams. 

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met 

Kristel Vandermolen
projectmanager schoolontwikkeling PBD GO!
kristel.vandermolen@g-o.be