Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
07-09-2021

Oproep Onroerend Erfgoed premieprojecten 'onderwijsgebouwen' gelanceerd

Even herinneren: de eerste oproep voor grote restauratieprojecten van onderwijsgebouwen die beschermde monumenten zijn, is geopend. Door de Raad van het GO! goedgekeurde projecten kunnen worden ingediend voor preselectie tot februari 2022.


Het nieuwe systeem van oproepen tot premieprojecten wil het probleem van de lange wachttijd voor grote restauratiepremies oplossen. Voor 'onderwijs' is de ondergrens voor 'grote restauraties' op 500.000 euro (excl. btw) aan restauratiewerken gesteld, en de bovengrens op 1,5 miljoen euro. Op de werken geldt dan het onderwijspremiepercentage van 60 of zelfs 70%. Voor het GO! is er dit maal 1.900.500 euro premie beschikbaar gesteld. Niet alle grote restauraties kunnen hiermee worden gefinancieerd, maar de oproepen zijn voorzien als een roulatiesysteem. En vergeet als beheerder van een beschermd monument niet: onder die ondergrens, en bovendien nog sneller te bekomen, is de 'standaardpremie' die tot 250.000 euro dekt aan werken aan hetzelfde premiepercentage, jaarlijks, en tot een maximum van 500.000 euro per vijf jaar.

De conceptdossiers die een vakjury preselecteert en selecteert, zouden binnen twee jaar met het restaureren kunnen starten. Alle info over de oproep 'onderwijs' vind je op Onderwijs | Erfgoedpremie | Onroerend Erfgoed. Informatie over de overige oproepen waar we met onze beschermde gebouwen ook voor in aanmerking kunnen worden genomen, vind je hier. Je mag uiteraard contact opnemen met de erfgoedconsulent van het Agentschap Onroerend Erfgoed, maar bekijk misschien eerst de animatiefilm die de procedure uitlegt

 


Als je overweegt om zo'n conceptdossier in te dienen, wil je dan even afstemmen met de huisvestingsplanner, of met jeroen.vercruysse@g-o.be die het erfgoedthema centraal opvolgt? De projecten moeten immers goedgekeurd zijn door de Raad van het GO!.