Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
10-02-2021

Dag van de Cultuureducatie 'Erfgoed is' - 11 maart

CANON Cultuurcel organiseert in samenwerking met Departement Cultuur, Jeugd, Media en FARO de Dag van de Cultuureducatie op 11 maart. Thema dit jaar is 'Erfgoed is'. Deze inspiratiedag zal volledig online doorgaan.


De Dag van de Cultuureducatie is een tweejaarlijks evenement, georganiseerd door CANON Cultuurcel en het departement Cultuur, Jeugd en Media. Gezien het thema 'Erfgoed is' schoof FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, voor deze editie ook mee aan de organisatietafel.

De Dag presenteert een erg beloftevol programma.

  • In de voormiddag oriënteren we ons op de plaats van erfgoed in cultuureducatie. Phara de Aguirre gaat in gesprek met Ilja Leonard Pfeiffer. In zijn roman Grand Hotel Europa raakte Pfeiffer rijkelijk aan het thema erfgoed en bevroeg daarin openlijk of het enorme verleden van Europa, haar toekomst niet in de weg staat? Benieuwd hoe Pfeiffer deze vraag zelf zal beantwoorden. Want als we over educatie spreken, dan is dat toch steeds met het oog op de toekomst?

  • We verwelkomen verder ook Rebekka De Wit en Ama Koranteng-Kumi. Rebekka De Wit is theatermaker, columniste van De Standaard en schreef onder meer Afhankelijkheidsverklaring, met daarin reflecties over het meest vanzelfsprekende. Ama Koranteng-Kumi is in het erfgoedveld geen onbekende: ze was eerder adviseur beleid bij De Museumstichting, en is nu verbonden aan het Middelheimmuseum. Ze heeft als geen ander oog voor die stemmen die in het culturele veld doorgaans niet worden gehoord.

  • In de namiddag kan je rijkelijk kiezen uit diverse sessies: Hester Dibbits (Reinwardt Academie) legt uit wat 'erfgoedwijsheid' precies betekent; Noel Clycq (UA) en Nadia Nsayi Madjedjo (MAS) focussen op diversiteit in onderwijs en erfgoed; je kan je onderdompelen in een kunstwerk; Thomas Vanderveken gaat in gesprek met Ish Aït Hamou … Je kan at random kiezen uit deze sessies, of een themalijn volgen: erfgoed is persoonlijk, erfgoed is nabij, erfgoed is verbindend of erfgoed is inspirerend.

  • Tijdens een plenair slot blikken Dirk Terryn (coördinator CANON Cultuurcel) en Olga Van Oost (algemeen directeur FARO) terug op de dag.

De Dag van de Cultuureducatie richt zich tot iedereen die begaan is met cultuureducatie, zowel in het onderwijs en het jeugdwerk als in het brede culturele veld.

Meer info over het programma en inschrijven