Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
08-02-2021

Authenticatie in twee stappen wordt de standaard

Meer en meer speelt ons leven en dus ook ons professionele leven zich af op onlineplatformen. Die hebben het enorme voordeel dat je er altijd en overal toegang toe hebt, mits je een code gebruikt. Tot nu is dat vaak een wachtwoord. Maar wachtwoorden zijn kwetsbaar gebleken en houden dus een risico in wat betreft de bescherming van gegevens. Authenticatie in twee stappen is veel veiliger. Dat wordt dan ook de norm. Ook in het GO!.

Digitale platformen zijn niet meer uit ons onderwijs weg te denken. Ze worden gebruikt om leerlingen op school in te schrijven, om hun leerprogressie bij te houden, om boeken te bestellen, om te communiceren met ouders en ga zo maar verder. We kunnen zelfs beter de vraag stellen wat we op school nog doen zónder daarvoor beroep te doen op een digitaal platform.

Die digitale platformen bieden leerkrachten een betere toegang tot de relevante gegevens over hun leerlingen (bv. vanop hun thuiscomputer of smartphone), maar ze houden ook risico's in. Wanneer bijvoorbeeld wachtwoorden van leerkrachten of andere personeelsleden per toeval in omloop komen, kunnen onbevoegden onterecht toegang krijgen tot al dan niet gevoelige gegevens over leerlingen, leerkrachten, andere personeelsleden of de schooladministratie.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (ook wel GDPR genoemd) verplicht scholen om de persoonsgegevens waarover zij beschikken op een afdoende wijze te beschermen. De AVG of GDPR geeft aan dat hierbij altijd rekening moet worden gehouden 'reële risico's'. Wachtwoorden blijken steeds minder een veilige sleutel te zijn tot digitale systemen en vormen dus absoluut een zeer reëel risico. Daarom is beslist om binnen het GO! nog tijdens dit schooljaar over te schakelen naar authenticatie in twee stappen wat betreft de toegang (het inloggen) tot digitale platformen.

Meer informatie hierover vind je op de website van Agodi