Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
15-01-2021

Vier tips voor het gebruik van hydroalcoholische gels in scholen

Kinderen de handen laten ontsmetten bij het binnenkomen van de school, of later, kan helpen het virus geen vrij spel te geven. Toch is voorzichtigheid geboden bij het gebruik van hydroalcoholische gels. Zeker bij kleuters en jonge kinderen. Neem het advies van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu ter harte.


1. Geef voorrang aan zeep en water! 

Uw handen wassen met water en zachte zeep gedurende 30 seconden is de beste manier om de handen te desinfecteren.  

Meestal volstaat grondig wassen met zeep om de handen te desinfecteren. De handpalm, handrug en de ruimten tussen de vingers moeten grondig gewassen worden. 

2. Gebruik de hydroalcoholische gel op de juiste manier! 

Alcoholgel mag enkel gebruikt worden als er geen toegang is tot water en zeep. De alcoholgel moet minstens 30 seconden op de onbeschadigde, droge en schone huid aangebracht en ingewreven worden.  

Na gebruik van de alcoholgel moeten de handen volledig droog zijn voordat men met de werkzaamheden van start gaat. Vooral als het gaat over het gebruik van elektrische apparaten of warmwaterbronnen. 

Overmatig gebruik van alcoholgel kan leiden tot irritatie van de handen. Daarom moet het gebruik van alcoholgel een uitzonderlijke oplossing blijven als er geen water voorhanden is om de handen te wassen. 

3. Voorzichtig met kinderen (<12 jaar)! 

Voor kinderen wordt het gebruik van hydroalcoholische gels fel afgeraden. Geef altijd de voorrang aan zeep! Leer de leerlingen hoe ze correct hun handen moeten wassen. Ter info, op het internet zijn tutorials en rijmpjes beschikbaar voor het correct wassen van de handen.  

Als, in uitzonderlijke omstandigheden, het gebruik van alcoholgel voor kinderen noodzakelijk is, moet dit onder streng toezicht van een volwassene gebeuren. De volwassene zorgt ervoor dat het kind zijn handen niet naar zijn gezicht brengt, vooral ogen en mond, en dat het gebruik gespreid wordt.   

4. Opmerking voor personen die handschoenen dragen 

Na gebruik van handschoenen is het aanbevolen om de handen te wassen alvorens deze met alcoholgel te ontsmetten. Het ontsmetten van handschoenen voor éénmalig gebruik is niet aanbevolen. Het gebruik van een ontsmettingsmiddel kan de prestaties van de handschoenen schaden, vooral de doorlaatbaarheid ervan.  

Printversie van de tips