Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
10-06-2020

Het schooljaar in stijl afsluiten, zo doe je dat!

Uitzwaaien wordt dit keer anders. Maar daarom niet minder fijn. En misschien zelfs veel intenser, omdat het zo’n bijzondere maanden waren, waarin veel kinderen, jongeren en volwassenen hun juffen, meesters, leerkrachten en docenten zo weinig ‘in het echt’ zagen. Zo’n afsluitmoment wordt dan eens zo belangrijk om verbondenheid te benadrukken. Lekker alternatief.


UPDATE: op dinsdag 16/06/2020 werden door de overheid enkele versoepelingen toegestaan in verband met proclamaties en andere evenementen ter gelegenheid van het einde van het schooljaar. Deze gaan voornamelijk over de toegestane aanwezigheid van ouders op school en het aantal personen dat uitgenodigd mag worden. De laatste richtlijnen vind je hier op de website van Onderwijs Vlaanderen.

Afgelopen week deden we op onze sociale kanalen een warme oproep om toffe initiatieven en creatieve ideeën te verzamelen. Het bericht werd vaak gedeeld, wat ons doet vermoeden dat velen onder jullie op zoek zijn naar een plezante manier om eind juni afscheid van elkaar te nemen. Hieronder vind je enkele alternatieve manieren om de proclamatie of het jaareinde toch feestelijk te maken. Wat je ook organiseert en wanneer je dat ook doet (voor of na 1 juli, wanneer grotere groepen mogen samenkomen), hou altijd rekening met de geldende veiligheids- en hygiënemaatregelen. We maakten hiervan een overzicht in het kader van schoolevenementen. 

 

Activiteiten met de basisschool


Klassen in de lagere en basisschool vormen een bubbel waarin geen afstand gehouden moet worden tussen de kinderen. Dat maakt het makkelijker om een uitstapje of activiteit te organiseren ter gelegenheid van de laatste schoolweek of -dag.

  • Een themawandeling in het bos of een nabij gelegen park.
  • Een schattenjacht (in datzelfde bos, park of in het dorp bijvoorbeeld, als dit veilig georganiseerd kan worden), waarbij in de schatkist 'diploma's' en een leuk afscheidscadeautje zitten.
  • Een feestje met alles erop en eraan in de klas. Denk aan slingers en ballonnen, themakledij, een aftelmoment naar de zomer (ja, daar kan een piñata bij die gele zonneconfetti regent!), … Laat leerlingen liever niets meenemen van thuis om te eten of drinken, daar staan andere kinderen uit angst misschien weigerachtig tegenover. De leerkracht of school kan eventueel wel zelf iets voorzien.
  • Een feestje kan ook klas per klas in de eetzaal of turnzaal, dan hoeft maar 1 lokaal helemaal ingekleed te worden en werk je met een doorschuifsysteem. Ontsmet tussenin wel alle tafels, stoelen en materiaal die door andere bubbels gebruikt werden.
  • Een 'plechtigheid' voor alle kinderen van de kleuter- of lagere school samen op een groot terrein in de openlucht. Is de speelplaats niet groot genoeg om al die bubbels apart te houden? Pols eens bij een lokale voetbalclub of jullie hun terrein voor een namiddagje mogen inpalmen. Of de parking van de sporthal of een bereidwillig bedrijf.


Ideeën voor een alternatieve proclamatie


Uit verschillende hoeken hoorden we initiatieven voor een drive-inproclamatie, waarbij de leerlingen die afstuderen met hun 'bubbel' in de auto naar school komen en een ceremonie bijwonen voor de diploma-uitreiking. Zoals in het GO! atheneum in Maaseik bijvoorbeeld. Ook GO! atheneum Leopoldsburg gaat die toer op, zowel voor de laatstejaars van de basisschool als het secundair onderwijs. Zij werken met grote schermen op een sportterrein, geluid via de autoradio's en een live-streaming waarmee de ceremonie van thuis gevolgd kan worden door sympathisanten.

Leerlingen en hun ouders kunnen ook in aparte bubbels uitgenodigd worden op de school. Maak een schema op waarin ouders kunnen aanduiden welk moment voor hen het beste past. Kleed de ceremonieruimte feestelijk in met vlaggen, ballonnen en spandoeken. En eventueel een (geïmproviseerd) podium waar de leerling in kwestie even op kan om het diploma in ontvangst te nemen van de klastitularis of de directeur. Voor de ouders voorzie je een tafeltje en stoelen op veilige afstand, maar dicht genoeg om foto's van hun oogappel te kunnen nemen. Ook sympathiek: een 'photo booth' waar de leerling zichzelf een leuke snapshot kan (laten) maken. Zet telkens een flesje bubbels en bekers klaar op de tafel, zodat de fiere ouders het glas kunnen heffen op dit heuglijke moment.

 

Grenzeloze inspiratie


Van Lien Schoenmaekers uit GO! scholen Da Vinci in Sint-Niklaas kregen we een leuk idee dat door bevriende collega's in Nederland uitgewerkt werd. Daar ziet de eindmeet van een schoolverlater er traditioneel wat anders uit dan bij ons. Na het ophalen van hun diploma op school houden leerlingen meestal thuis met familie, vrienden en buren een receptie. Grappige traditie hierbij: de schooltas van de geslaagde wordt uit het raam gehangen. Later op de avond trekken de laatstejaars dan samen de stad in of terug naar school voor een galabal.

Gezien de coronamaatregelen die in Nederland gelden, hebben sommige scholen daar nu voor een mobiele uitreiking geopteerd. Het diploma wordt door de betrokken leerkrachten met een feestelijke stoet van versierde voertuigen bij de leerlingen thuis afgeleverd zodat het feest daar meteen van start kan.

Eenzelfde idee kan je ook hier bij ons doortrekken, waarbij diploma's met een vrolijke (bak-)fietsstoet afgeleverd worden bij leerlingen thuis. Heeft jullie leerkrachtenteam heel wat muzikaal talent in huis? Brei er een fanfare aan vast!

 

Digitaal kan het allemaal


Hebben jullie op school niet de nodige infrastructuur of andere middelen om een gezamenlijk afscheidsmoment te organiseren? Wonen leerlingen of studenten te ver om deur aan deur te gaan? Dan is de digitale weg nog altijd een goede oplossing om er iets tofs van te maken.

  • Organiseer een live-event via MS Teams, Zoom of andere platformen waar de hele klas tegelijk op kan inloggen. Laat alle leerlingen iets voorbereiden dat ze voor de klas kunnen brengen (een tekstje, liedje, gedicht, tekening, …) of steek met het leerkrachtenteam een minishow in mekaar die je zo voor de kinderen kunt opvoeren.
  • Maak een afscheidsfilm met het leerkrachtenteam die jullie naar elke leerling afzonderlijk doorsturen met een persoonlijke boodschap voor die leerling.
  • Maak (op Smartschool bijvoorbeeld) een jaarboek aan waarin alle leerlingen van een bepaald (afstudeer)jaar een tekstje, foto's of ander leuks kunnen delen met hun jaargenoten. Druk dit boekje nadien af en stuur het met een persoonlijk kaartje naar alle leerlingen.

Ten slotte: nog op zoek naar tips om je leerlingen te betrekken bij het organiseren van de proclamatie? Neem ook eens contact op met de Vlaamse Scholierenkoepel via vorming@scholierenkoepel.be.

Alvast heel veel plezier met het bedenken van leuke ideeën voor het afsluiten van het schooljaar!