Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
27-04-2021

EHBO-kit doelenselectie in het basisonderwijs

Door de opgelopen leervertraging zal het van belang zijn om de resterende onderwijstijd tot het einde van het schooljaar zo effectief mogelijk te benutten. Daarom ontwikkelde de PBD-GO! een EHBO-kit Wiskunde, Nederlands en Mens en Maatschappij.


Aan de hand van doordachte criteria maakten onze begeleiders een doelenselectie uit de bestaande leerplannen. Bij elk leerplandoel hoort ook een toelichting of een voorbeeld ter verdieping. Bovendien voorzien ze een aantal suggesties voor oefeningen en tips voor de didactische aanpak van de doelen.

De keuze voor K3 en L6 is gemaakt in functie van doorstroming. De eerste graad is dan weer cruciaal in de opbouw van het leren voor wiskunde en Nederlands. Verder is het niet de bedoeling dat de leertijd voor deze leergebieden wordt verhoogd ten nadele van andere leergebieden. 

Vanuit ons PPGO! blijven we immers, ook onder deze omstandigheden, voluit gaan voor een brede en harmonieuze vorming. De keuze voor wiskunde en Nederlands maakten we op basis van de noden die we in onze scholen capteerden. Het sluit bovendien mooi aan bij de lopende trajecten uit ons begeleidingsaanbod.


De volledige EHBO-kits Mens en Maatschappij, Wiskunde en Nederlands zijn terug te vinden in de virtuele ruimte 'PBD-GO! R-OK' in het mapje 'R-OK-wijs in coronatijden (bao)' op Smartschool. Voor de vakken wiskunde en Nederlands vind je daar bovendien de volgende materialen:

  • quickscans om het beginniveau van de leerlingen te bepalen na weken van preteaching en afstandsleren. Er werd ook een handleiding toegevoegd met uitleg over de afname ervan.
  • suggesties voor het aanbod met handleidingen en verwijzingen naar mogelijke oefeningen.
  • didactische krachtlijnen die de aanpak nog kunnen versterken: '10 om na te zien wiskunde' en 'twaalf vakken maken taalkrakken'.