Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
13-03-2020

Richtlijnen voor eerstkomende dagen (13 maart 15.30u.)

Hierbij geven we de eerste richtlijnen mee na het overleg dat deze middag plaats had op het departement onderwijs, in afwachting van Schooldirect.

 

Centra voor Volwassenenonderwijs, deeltijds kunstonderwijs en centra voor basiseducatie zijn gesloten, de Centra voor Volwassenenonderwijs kunnen wel maximaal gebruik maken van afstandsonderwijs. 

Basisscholen, secundaire scholen, internaten en semi-internaten zijn open tijdens de normale openingsuren en zorgen voor opvang én zinvolle tijdsbesteding. Dat betekent dat leerkrachten en niet-onderwijzend personeel (secretariaat, MVD, ...) verwacht worden op school. Rekening houdend met de situatie ter plaatse (geen of nauwelijks leerlingen) kan dit lokaal worden bekeken. Dat moet in overleg met het personeel en het lokaal overlegcomité. Er kunnen en zullen kinderen aanwezig zijn.  

Het schoolpersoneel kan breed worden ingezet. Samen met de leerkrachten wordt bekeken welke zinvolle (leer-)activiteiten kunnen worden aangeboden en hoe dit wordt georganiseerd. Hiervoor wordt ondersteuning geboden door de Pedagogische Begeleidingsdienst. 

Leerlingen van verschillende scholen kunnen samen gezet worden om de opvang rationeel te organiseren. Er wordt gewaakt over een gezonde ratio tussen leerlingen en de leerkrachten die de opvang verzorgen en de mogelijkheid tot "social distancing" (voldoende grote ruimte). Kinderen van leerkrachten gaan zo nodig naar de opvang van de school waar zij schoollopen.  

De regelgeving inzake vervanging blijft gelden. Dat wil zeggen dat zieke leerkrachten – die uiteraard thuisblijven – kunnen vervangen worden volgens de gewone regels.  

Er wordt opvang voorzien voor kinderen waarvan de ouders behoren tot de doelgroep (medisch- en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid)) en van ouders die thuis geen opvang hebben. Het is zeker niet de bedoeling dat kinderen opgevangen worden door mensen die tot een risicogroep behoren (bv. oudere grootouders). Zieke kinderen horen niet thuis op school. Als zij toch verschijnen op de school, worden ze naar huis gestuurd. 

De voor- en naschoolse opvang wordt gegarandeerd. Vele ouders en zeker ouders uit de gezondheidsberoepen en de gezagsafdelingen moeten kunnen gaan werken en rekenen op die opvang. Ook de crèches blijven geopend.  

Het leerlingenvervoer door De Lijn wordt gegarandeerd. Voor de stages (Duaal Leren, Leren en Werken en NAFT) zijn afspraken gemaakt met het departement Werk en Sociale Economie. Deze zullen worden gecommuniceerd via Schooldirect.. 

Voor het personeel van de scholen en Internaten buo en IPO's zal het nodige beschermende materiaal (maskers en handschoenen) worden voorzien door het Agentschap Zorg en Gezondheid.  

De Centra voor Leerlingenbegeleiding zijn open en scholen kunnen er beroep op doen. De overheid bekijkt vandaag nog de modaliteiten om de systematische contactmomenten en de vaccinaties tot na de paasvakantie uit te stellen. Hierover volgt nog de nodige communicatie. 

Het is evident dat alle gecommuniceerde maatregelen rond persoonlijke hygiëne (handen wassen) blijven gelden.