Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
08-11-2019

Dyslexie? Gaat lezen niet zo vlot? Ga voor een luisterboek!

Dankzij de Daisy-luisterboeken kan Kim, een meisje van 9 met dyslexie, meegenieten van het boekenproject in de klas. Terwijl ze luistert, volgt ze mee in het gewone boek. De voorleessnelheid, die past ze gewoon aan!

Kim zit in het derde leerjaar en heeft dyslexie. De hele klas wordt ondergedompeld in de boeken van Roald Dahl.  Vroeger vond ze deze boekenprojecten helemaal niet leuk, maar dankzij de Daisy-luisterboeken kan zij evengoed genieten van deze fantastische verhalen. Ze leest in het gewone boek en luistert tegelijk naar het Daisy-boek op de tablet van de school, de voorleessnelheid kan ze aanpassen aan haar leestempo.

Luisterpunt?

Luisterpuntbibliotheek is de openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Iedereen die niet of moeilijk een gedrukt boek kan lezen, kan gratis Daisy-luisterboeken en brailleboeken lenen. Luisterpuntbibliotheek heeft meer dan 27.000 Daisy-luisterboeken (waarvan ongeveer 5.000 voor de jeugd) en 15.000 brailleboeken… Voor elk wat wils dus! Met de Anderslezen-app (ook gratis) kan je met je smartphone of tablet de luisterboeken streamen of downloaden.

Daisy-luisterboek?

Een Daisy-boek is meer dan een gewoon luisterboek. Je kan erin bladeren zoals in een gewoon boek, van hoofdstuk naar hoofdstuk springen en je kan zelfs de voorleessnelheid aanpassen zonder dat de stem vervormt. Jongeren met dyslexie laten het boek wat trager afspelen zodat ze tegelijk kunnen meevolgen in het gewone boek.  Het voorlezen begint bovendien automatisch waar je de vorige keer bent gestopt.

Daisy-boeken lees je best met een Daisy-speler, gratis Daisy-software of met de gratis Anderslezen-app op een tablet of smartphone.

Voordelen?

Lezen heeft vele voordelen, of het daarbij om een gedrukt boek gaat of een luisterboek maakt niet zo veel uit. De woordenschat wordt uitgebreid, je leert meer over de wereld en over jezelf, het helpt je om met emoties om te gaan, je hele taalvaardigheid gaat erop vooruit en het is gewoon leuk. Voor leerlingen met dyslexie is het nuttig om het lezen van een gedrukt boek te combineren met een luisterboek. Ze luisteren en lezen dus tegelijkertijd. Dat maakt het lezen minder vermoeiend, aangenamer dus. Een en ander helpt ook om een woordbeeld aan een klankbeeld te koppelen. Het is belangrijk om ook bij moeilijke lezers een positieve leeservaring na te streven, zelfs als dat met dyslexie niet evident lijkt. Met de hulp van Daisy-boeken kunnen ze dezelfde boeken lezen als hun vrienden, wat hun zelfvertrouwen een flinke boost geeft.

Aan de slag!

Scholen kunnen lid worden van Luisterpunt en binnen hun schoolaccount (Mijn Luisterpunt) leerlingen met leesmoeilijkheden inschrijven voor Daisy-online en de Anderslezen-app.  De leerkracht kan de online boekenplank van de leerling beheren, maar de leerling (of de ouder) kan ook van thuis inloggen.

De leerling kan ook zelf lid worden bij Luisterpunt. Bij inschrijving krijgt de leerling inloggegevens die hij kan gebruiken voor de app en voor Mijn Luisterpunt, waar hij boeken kan aanvragen, rechtstreeks vanuit de online catalogus.

Meer info?

Meer informatie vind je op de website van Luisterpunt (www.luisterpuntbibliotheek.be) en de website van de campagne voor kinderen en jongeren met dyslexie 'Ik haat lezen' (www.ikhaatlezen.be). Luisterpunt geeft ook infosessies over Daisy-online en dyslexie, contacteer Luisterpunt voor meer info en schrijf je in op de nieuwsbrief (verschijnt 3 à 5x per jaar).

Een kwestie van 'Ik haat lezen!' ombuigen naar 'Mag ik nog een boek?'