Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
21-06-2019

Zin om mee te werken aan de video-opnames van de cursus “Word ook een eco hero”?

Nadat enkele honderden jongeren uit vijf verschillende landen de cursus “Word ook een Eco Hero” hebben gevolgd kan het nu ook de beurt zijn aan jouw school, als je de uitdaging aangaat!

Tienduizenden jonge Belgen eisen dat hun planeet wordt beschermd. Hoog tijd voor een gepaste cursus in milieu-educatie en duurzame ontwikkeling. Zodat de volgende generatie van beschermers voor onze planeet kan worden gevormd. Nadat enkele honderden jongeren uit vijf verschillende landen de “Word ook een Eco Hero”-cursus hebben gevolgd kan het nu de beurt zijn aan jouw school, als je de uitdaging aangaat!

Wat?

Pamela is op zoek naar scholen secundair onderwijs waarbij ze telkens met 2 klassen aan de slag gaat. Ze neemt haar cameraman mee, want de cursus wordt een videoserie die als educatief materiaal voor scholen en als "train the trainer" voor de leraren zal worden aangeboden.

De eerste scholen die toezeggen, doen dus ook mee aan filmopnames. Pamela plant dit eind september. De andere scholen kunnen op een later moment de cursus via videoserie volgen en dan ook de praktijkoefening meedoen. 

"Eco Hero"-cursus: theorie

De "Eco Hero"-cursus is door de internationale milieu-economist en duurzaamheidsstrateeg Pamela Peeters in 2010 ontwikkeld. Doelstelling? Jongeren op een toffe manier milieu-educatie bijbrengen en hen engageren voor duurzame ontwikkeling. De leerstof houdt 6 modules in: onder meer de vier ecosystemen (bossen, oceanen/water, bodem en lucht), de noodzaak voor een duurzame planeet alsook de instapmogelijkheden voor kinderen en jongeren wat hun toekomstige loopbaan betreft. Ze coacht m.a.w. de toekomstige "Eco Heroes".

De 5 "Eco Hero"-challenges: praktijk

Via vijf oefeningen binnen de thema's voeding, afvalvermindering, natuurbeleving, duurzaam omspringen met energie en welbevinden leren participanten bewuster in het leven staan en positieve beslissingen nemen die goed zijn voor zichzelf, de gemeenschap en onze planeet. 

De vier klassen die de "Eco Hero"-cursus eind september hebben gevolgd, maken ook deze oefening en zetten daarmee de opgedane kennis en een aantal principes meteen om naar acties. Ze worden bovendien uitgenodigd om hun resultaten bij "Hidrodoe" (een wetenschapsmuseum) op de Werelddag van de wetenschap (10 november) voor te stellen. Als ze niet persoonlijk aanwezig kunnen zijn, dan worden hun video's vertoond.

Participanten kunnen rekenen op een gepersonaliseerde begeleiding en een actieplan.

Interesse? Schrijf Pamela Peeters aan via pamela@pamelapeeters.com.

Meer over Pamela Peeters

Pamela Peeters is milieu-economist en duurzaamheidsstrateeg die via haar "Eco Hero"-programma voor jongeren educatieve programma's ontwikkelt. Ze is tevens de auteur van vier boeken en mediaproducer (tv, film festival, video's) en was lid van het marketingteam van het VS-partnerschap voor het UNESCO-decennium voor Duurzame Opvoeding. In 2015 ontving ze een Fellowship van de Vrije Universiteit Brussel voor haar bijdragen aan het gebied van Duurzame Ontwikkeling. Ze is ook voormalig Research Fellow Economie van de Columbia University (New York) en werd onlangs verkozen tot Fellow van de Explorers Club. Haar eerste strip met "Eco Hero" als heldin komt deze maand uit. Meer op www.pamelapeeters.com. Voor kids is er de website www.myecohero.com.  Voor haar duurzame projecten is er www.sustainable-planet.net.