Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
07-06-2019

Word filosofisch gespreksleider!

Een recent grootschalig onderzoek in Engeland toont dat kinderen die regelmatig onder deskundige leiding filosofeerden, na een jaar voor wiskunde en lezen een bijkomende vooruitgang boekten gelijk aan twee maanden extra onderricht.

Filosoferen is een veelbelovende educatieve mogelijkheid en kan een bijdrage leveren aan het realiseren van vele hedendaagse onderwijsuitdagingen. Ook volgend schooljaar kan je in Diest worden opgeleid tot filosofisch gespreksleider. De pioniersrol die de lerarenopleiding van CVO De Oranjerie heeft gespeeld in het inzetten van filosoferen als een krachtige leeromgeving voor zelfstandig leren denken zal dan worden overgenomen door de Erasmushogeschool. Je krijgt de nodige achtergrond aangereikt, neemt deel aan filosofische gesprekken en leert om deze zelf te leiden, om je klas om te vormen tot een filosofische gemeenschap van onderzoek.

Wanneer is een verandering een verbetering? Wie is normaal als we allemaal anders zijn? Wat is de beste uitvinding? Wanneer verliest iemand zijn eigenheid? Kan je geluk organiseren? Wanneer draagt kennis bij tot een beter leven?  …  In alle schoolvakken, maar ook in de buitenschoolse leefwereld van kinderen en jongeren zijn filosofische kwesties aan de orde. Leren filosoferen is een oefenschool voor zelfstandig leren denken en voor de confrontatie met de meest uiteenlopende gezichtspunten, problematieken en argumenten van de ander. Volgens de UNESCO is leren filosoferen een 'School voor Vrijheid' en een sleutelelement in de realisatie van het democratisch ideaal. Een recent grootschalig onderzoek in Engeland toonde bovendien dat kinderen die regelmatig onder deskundige leiding filosofeerden, na een jaar voor wiskunde en lezen een bijkomende vooruitgang boekten gelijk aan twee maanden extra onderricht. Deze vooruitgang was nog groter voor kinderen uit kansarme gezinnen.

De opleiding is open voor alle leerkrachten en kandidaat-leerkrachten, alle richtingen, alle niveaus, van BSO tot ASO, en van kleuter tot hoger onderwijs. In een intakegesprek toetsen we wederzijdse verwachtingen af. Deze vinden plaats in juni en september 2019. De opleiding zelf start begin oktober 2019 en loopt over 10 à 12 zaterdagvoormiddagen tot mei 2020. Locatie: Campus De Oranjerie, Boudewijnvest 3, 3290 Diest. Kostprijs: 284,80 euro. In deze prijs is het inschrijvingsgeld, twee handboeken ('Klassevol filosoferen' en 'Sofia, mijn lief') en een elektronische leeromgeving inbegrepen.

Meer info vind je hier.

Nog meer info, intake en/of inschrijven?  Mail naar: willy.poppelmonde@ehb.be.

Wees er snel bij, het aantal plaatsen is beperkt!