Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
27-03-2019

Nieuwe zelfevaluatietool voor digitaal lesgeven en leren in scholen

De Europese Commissie heeft een nieuwe tool beschikbaar waarmee zij alle scholen in de EU, maar ook in Rusland, Georgië en Servië wil helpen nagaan hoe zij gebruikmaken van digitale technologie bij het lesgeven en leren.

SELFIE verzamelt – anoniem – de meningen van leerlingen, leerkrachten en schoolleiders over hoe technologie op hun school wordt gebruikt. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van korte stellingen en vragen, waarop met behulp van een simpele schaal van 1 tot 5 kan worden geantwoord. De stellingen gaan over onderwerpen als leiderschap, infrastructuur, opleiding van leerkrachten en digitale vaardigheden van leerlingen.

In de EU zal Selfie (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies) op vrijwillige basis worden aangeboden aan 76,7 miljoen leerlingen en leerkrachten in 250 000 scholen. De tool bestaat in 24 EU-talen en er zullen nog meer taalversies volgen. Geïnteresseerde scholen (basisonderwijs en secundair odnerwijs) kunnen intekenen op het Selfie-platform en de zelfreflectie in hun school organiseren.

Hoe Selfie werkt

Zodra een school besluit om Selfie te gebruiken, denken leerlingen, schoolleiders en leerkrachten na over een aantal korte stellingen om na te gaan of zij technologie gebruiken in lesgeven en leren. De tool is modulair, en scholen kunnen kiezen uit een reeks facultatieve stellingen en tot acht vragen toevoegen op maat van hun behoeften en prioriteiten. Het duurt ongeveer 20 tot 30 minuten om op de stellingen te antwoorden. De school ontvangt daarna een op maat gesneden rapport met de resultaten.

Het Selfie-schoolrapport kan gebruikt worden als basis voor een dialoog binnen de schoolgemeenschap om het gebruik van digitale technologie stapsgewijs te verbeteren met het oog op betere leerervaringen. Dit kan bijvoorbeeld specifieke opleidingen voor leerkrachten omvatten of ondersteuning voor leerlingen in verband met kwesties als onlineveiligheid. Alle antwoorden op Selfie zijn anoniem. Er worden geen persoonsgegevens verzameld. De gegevens worden niet gebruikt om een rangschikking te maken van scholen of onderwijsstelsels.

Meer informatie vind je op deze website en in dit document.

Vragen? Contacteer 

jens.vermeersch@g-o.be
jan.decraemer@ond.vlaanderen.be