Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu
27-04-2016

Trajectbegeleiding Gezondheid - Thema: middelengebruik

Op 4 mei organiseert het GO! in het Huis van het GO! een halve dag trajectbegeleiding i.v.m. gezondheid. Thema deze keer is middelengebruik en hoe je daar op school preventief rond kunt werken.
​4 mei 2016 - 9.30 tot 12.30u. - Huis van het GO!


De scholen van het GO! willen niet de plaats zijn waar jongeren (starten met) roken of schadelijk middelengebruik ontdekken. Onze scholen beseffen dat ze de kans hebben om aan tabakspreventie en rookstopbegeleiding te doen. Zij leren jongeren verstandig omgaan met alcohol, drugs, medicatie, gokken en computerspellen.

Op deze dag krijg je de kans om kennis te maken met nieuwe materialen van de Vereniging voor Alcohol en andere Drugproblemen (VAD) en het Vlaams Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (VIGeZ). Beide expertiseorganisaties zullen jou graag helpen indien je concrete vragen hebt uit jouw schoolsituatie.

9.30 - 11.00 uur


'You bet!'. Educatief pakket over gokken voor 16-18-jarigen

'You bet!' verschaft op een interactieve manier correcte informatie over kansspelen. Spelen voor geld wordt vaak als een onschuldig vermaak gezien. Dat kan het ook zijn, maar er zijn wel valkuilen aan verbonden. Met dit pakket willen we informatie geven over onder andere de wetgeving inzake kansspelen, maar ook inzicht in de factor 'toeval' en de risico's verbonden aan kansspelen. Dit pakket is in eerste instantie getest en bruikbaar gevonden bij jongeren in het BSO en TSO.

Draaiboek Drugbeleid Op School (DOS)

Hoe ga je op school op de beste manier om met alcohol, illegale drugs, genotsmiddelen, psychoactieve medicatie, gokken en problematisch gamen? Een Drugbeleid op School (DOS) biedt een antwoord op deze vragen. Een school die kan terugvallen op een beleid, heeft het voordeel om in deze situaties snel gedragen beslissingen te kunnen nemen. Bovendien werkt men met een alcohol- en drugbeleid rond de VOET, en niet enkel met de pijler educatie, maar door te werken aan het geheel van een drugbeleid.

Nina De Paepe, VAD


11.20 - 12.30 uur


SmartStop: rookstop in secundaire scholen

6 op 10 van de rokende jongeren wil stoppen met roken. Maar vaak weten ze niet hoe ze het beste kunnen stoppen en is er geen aangepaste hulp. het VIGeZ ontwikkelde hiervoor SmartStop. Je maakt kennis met rookstopprogramma op maat van jongeren tussen 14 en 20-jaar, je ontvangt eveneens het draaiboek.

Dries Vandenbempt, VIGeZ

Je kan een gratis paneel ‘rookvrij GO!’ meenemen voor jouw school!


DOELGROEP

  • ankerpersonen gezondheidsbeleid
  • alle CLB-medewerkers
  • directies
  • schoolondersteuners
  • contactpersonen gezondheid op school


PRAKTISCH


Wanneer?
4 mei 2016, 9.30 - 12.30 uur
Om 12u30 is er een gratis broodjeslunch

Waar?
Huis van het GO!
Willebroekkaai 36
1000 Brussel
(op wandelafstand van station Brussel-Noord)

Prijs?
Deze opleiding wordt gratis aangeboden door het GO! gezondheidsbeleid. Er is eveneens een broodjesmaaltijd voorzien.

Interesse?
Het aantal plaatsen is beperkt, dus inschrijven is verplicht. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar gezondheid@g-o.be

Vragen over het gezondheidsbeleid op school? Contacteer


Sigrid De Vuyst
02 790 96 84
sigrid.de.vuyst@g-o.be
www.g-o.be/gezondheid