Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Autisme in je klas-buitengewoon onderwijs

#autisme

Inhoud

Als we aan autisme denken, denken we vaak aan rigiditeit, asociaal gedrag, obsessieve interesses, …. Maar wist je dat vb. dyscalculie en dyslexie ook verbonden kunnen zijn aan autisme?

Vandaag krijg je handvaten om leren bij leerlingen met autisme beter te ondersteunen.

We gaan aan de slag vanuit de praktijkgerichte theorie van autisme. Vanuit de wetenschap hoe kinderen met autisme denken, hen al wat begrijpen waarom een kind soms moeilijkheden ondervindt, … We plaatsen de theorie naar de klaspraktijk, zodat ons kader over autisme dadelijk vergroot wordt.

In de voormiddag bekijken we handboeken en werkbladen. We analyseren ze en bekijken hoe we ze makkelijk kunnen omvormen tot werkbare, autismevriendelijke opdrachten. Concrete tips maken dat ook de klaspraktijk verbeterd wordt.

In de namiddag gaan we met coachingstechnieken aan de slag. Kinderen met autisme hebben het namelijk moeilijk om hun gedachten te vertellen, te kiezen, gebeurtenissen correct weer te geven. Met enkele makkelijke coachingstechnieken leren we hoe we op een vlotte manier kunnen communiceren met een kind met autisme.

Doelstellingen

  • Hoe je kinderen met autisme beter kan begeleiden in hun leerproces.
  • Hoe je werkbladen kan aanpassen zodat kinderen met autisme hier niet langer op blokkeren.
  • Coachingstechnieken zodat je echt kan communiceren met een kind met autisme.

Voor wie

Basis - en secundair buitengewoon onderwijs

  • Leraren
  • Zorgcoordinatoren
  • Leerlingenbegeleiders en zorgleerkrachten
  • Ondersteuners  

Extra informatie

Bij deelname wordt een minimum voorkennis van autisme verwacht.

Ben je echt nog helemaal nieuw in de materie?                                                    Dan raden we onze basiscursus of een van onze basisdagen aan: ‘Autisme begrijpen in de praktijk’ op 20 november 2023  of Kruip in de huid van een leerling met autismeop 30 november 2023 

Lesgevers

Adi Van Den Brande

Adi stond maar liefst 12 jaar met hart en ziel voor de klas (Autiwerking), waarbij haar leerlingen haar grootste leermeesters waren. Hierdoor leerde ze om verder te kijken dan enkel hun gedrag . 

Doorheen de jaren verdiepte ze zich in dit thema en volgde ze tal van opleidingen rond autisme, waaronder o.a. een Post-Graduaat Autisme via Arteveldehogeschool en Autisme Centraal. Ze koos er bewust voor om haar kennis om te zetten naar ervaring, om zo theorie steeds te koppelen aan een stevige klaspraktijk. Ze bracht hiervoor De “Toolbox, het autistisch denken” uit in 2019, een screeningsmiddel om te helpen om autistisch denken vast te stellen en er vervolgens ook gepast mee om te gaan.  

 

Dit combineerde ze vervolgens met hoogbegaafdheid (opleiding o.a. ECHA Specialist in hoogbegaafdheid), om zo de combinatie te maken tussen beide. Ondertussen heeft ze heel wat mensen mogen ondersteunen bij het vaststellen van de diagnose en het ondersteunen van scholen en ouders.  

Ze deelt haar expertise graag door o.a. gratis blogs, webinars, lezingen en opleidingen. Daarnaast gaat ze ook actief met de kinderen en ouders aan de slag, om zo een stevige basis rond het kind op te bouwen. 

Hoe inschrijven?

B24_IC_NX_AIBO01 - Autisme in je klas-buitengewoon onderwijs

dinsdag 12 maart 2024 van 9:30 uur tot 16:00 uur

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36
1000 Brussel

Deelnameprijs: € 90
Inschrijven

Aanvragen op maat