Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Opleiding Autisme, basiscursus

Een driedaagse verkenningstocht door een andere leefwereld

Inhoud

Leerlingen met autisme gaan ANDERS door het leven. Zij ervaren de wereld rondom zich als heel chaotisch en onvoorspelbaar. Ze hanteren persoonlijke strategieën om daarin te overleven.  

Om je leerlingen met autisme zoveel mogelijk kansen te geven is het belangrijk dat je autisme alvast een beetje begrijpt, en een aantal concrete basisregels kent waarmee je deze leerlingen al een heel eind op weg helpt om zo de leerkansen van deze leerlingen te verhogen.  

In deze 3-daagse vorming krijg je een basispakket aangeboden waarmee je in de praktijk aan de slag kan gaan. Doelgerichte tussenopdrachten vormen de rode draad doorheen de 3 dagen.  

Het gaat om 3 fysieke lesdagen in het huis van het GO! De lessen worden gegeven door An Saey & Adi Vandenbrande


Deze cursus is een basiscursus, nadien kan jij je,volgens je noden of interesses, verder verdiepen in bepaalde themasessies uit ons vormingsaanbod rond autisme gegeven door An Saey en Adi Van den Brande. Bv. Stress en angst | Leren leren en autisme| Communicatie |overleven in de sociale jungle | Hoogsensitief en autisme  


Het programma van de opleiding:

Dag 1: Autisme, een andere belevingswereld

Tijdens deze basisopleiding verdiep je je kennis rond autisme door het van binnenuit te beleven. De eerste dag maak je kennis met het brede palet 'autismespectrumstoornissen' en zal je beter begrijpen waarom deze leerlingen soms ‘anders’ reageren.

Dag 2: Autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief en ijsbergdenken

Op dag twee leer je Autismespectrumstoornissen bekijken vanuit een ontwikkelingsperspectief. Door toepassing van het ijsbergdenken oefen je om de specifieke onderwijs- en opvoedingsbehoeften van leerlingen met autisme te (h)erkennen en formuleren.
Zo breid je je handelingsrepertoire in het omgaan met leerlingen met autisme uit.

Dag 3: Autisme en verduidelijking

Op dag 3 maken we de reflectie naar je praktijk. Je leert relevante aanpassingen formuleren die inspelen op de specifieke onderwijs- en opvoedingsbehoeften van leerlingen met autisme en je krijgt handvaten om de nieuwe kennis en vaardigheden toe te passen in je praktijk.


Doelstellingen

  • Je leert het brede palet 'autismespectrumstoornissen' kennen. 
  • Je kan je handelingsrepertoire in het omgaan met leerlingen met autisme uitbreiden.
  • Je kan de nieuwe kennis en vaardigheden toepassen in je praktijk.


Voor wie

Onderwijsprofessionals die werken met leerlingen met autisme

  • Leraren 
  • Paramedici
  • Opvoeders
  • Kinderverzorgers


Extra informatie

Broodjes tijdens de lesdagen zijn inbegrepen.

Lesgevers

Adi Van Den Brande

Adi stond maar liefst 12 jaar met hart en ziel voor de klas (Autiwerking), waarbij haar leerlingen haar grootste leermeesters waren. Hierdoor leerde ze om verder te kijken dan enkel hun gedrag . 

Doorheen de jaren verdiepte ze zich in dit thema en volgde ze tal van opleidingen rond autisme, waaronder o.a. een Post-Graduaat Autisme via Arteveldehogeschool en Autisme Centraal. Ze koos er bewust voor om haar kennis om te zetten naar ervaring, om zo theorie steeds te koppelen aan een stevige klaspraktijk. Ze bracht hiervoor De “Toolbox, het autistisch denken” uit in 2019, een screeningsmiddel om te helpen om autistisch denken vast te stellen en er vervolgens ook gepast mee om te gaan.  

 

Dit combineerde ze vervolgens met hoogbegaafdheid (opleiding o.a. ECHA Specialist in hoogbegaafdheid), om zo de combinatie te maken tussen beide. Ondertussen heeft ze heel wat mensen mogen ondersteunen bij het vaststellen van de diagnose en het ondersteunen van scholen en ouders.  

Ze deelt haar expertise graag door o.a. gratis blogs, webinars, lezingen en opleidingen. Daarnaast gaat ze ook actief met de kinderen en ouders aan de slag, om zo een stevige basis rond het kind op te bouwen. 

An Saey

Hoe inschrijven?

B24_IC_UX_3DAU01

dinsdag 21 november 2023 van 9:15 uur tot 15:30 uur

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36
1000 Brussel

donderdag 18 januari 2024 van 9:15 uur tot 15:30 uur

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36
1000 Brussel

dinsdag 20 februari 2024 van 9:15 uur tot 15:30 uur

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36
1000 Brussel

Deelnameprijs: € 270

B24_IC_UX_3DAU02

vrijdag 9 februari 2024 van 9:30 uur tot 16:00 uur

Herman Teirlinckgebouw
Havenlaan 88
1000 Brussel

maandag 11 maart 2024 van 9:30 uur tot 16:00 uur

Herman Teirlinckgebouw
Havenlaan 88
1000 Brussel

donderdag 2 mei 2024 van 9:30 uur tot 16:00 uur

Herman Teirlinckgebouw
Havenlaan 88
1000 Brussel

Deelnameprijs: € 270