Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

STEM project: Arduino Hello World - Arduino vanonder fijn stof

Inhoud

Fijnstof is een erg actueel thema in de media maar blijft voor velen toch een vaag thema dat 'in de lucht' hangt en veel vragen oproept. Fijnstof kan de gezondheid schaden. Helaas hebben we geen menselijk zintuig dat een teveel aan fijnstof in de lucht kan detecteren. Daarom ga je op zoek naar een antwoord op de vraag 'Hoe ontwerp je een goedkope fijnstofdetector?'.

Deze dag bestaat uit 2 delen:

Arduino – Hello world (voormiddag)

Arduino is een makkelijk programmeerbaar microprocessorplatform en daarom uitstekend geschikt om in de klas bij STEM-projecten te gebruiken. Zeker bij het elektronicagedeelte.  In deze introductie tot Arduino  maak je kennis met de basisprincipes van het programmeren.   

STEM project – Arduino van onder het fijnstof (namiddag)

In dit STEM-project ga je op zoek naar een antwoord op de vraag 'Hoe ontwerp je een goedkope fijnstofdetector?'.  Al doende leer je dat er bij de fijnstofmetingen ook enkele uitdagingen komen kijken, bv. kalibratie, automatisering, meetbereik, nauwkeurigheid en interpretatie van metingen.

Het volledige Arduino-pakket kan je gebruiken in je klas en is modulair opgebouwd in een ‘blended-learning’ formaat. Deze vorm van didactiek combineert zelfstandig online leren met een klassikaal doe- en leerproces voor leerkrachten en leerlingen. Het pakket leidt de leerling via afwisseling van tekst, video en allerlei interactieve oefeningen door de leerstof.

 

Doelstellingen

  • De leerkrachten op weg helpen met Arduino, zowel de software als de hardware
  • De basisprincipes van het programmeren in Arduino aanreiken
  • Handvaten meegeven om eigen Arduino-projecten uit te werken .De maatschappelijke problematiek rond fijnstof toelichten
  • De leerkrachten de technische vaardigheden aanreiken om een fijnstof detector te bouwen

Voor wie

Secundair onderwijs

  • Leraren STEM 2e graad

Extra informatie

Tijdens de workshop is het materiaal beschikbaar.

Meebrengen

  • Laptop en externe muis

Lunch

Er wordt een lunch voorzien met broodjes.

Bestellen

Wil je graag nog materiaal bestellen, dan kan dit via https://brightbib.be/categorie/materiaal.

Hier wordt aangeraden om https://brightbib.be/product/arduinobord-hello-world te kopen als je aan de slag wilt gaan met dit thema. Voor de leerlingen zelf worden ook huurkoffers aan geboden.

Neem hiervoor contact op met Brightlab en dan brengen ze dit mee voor jou op de dag van de workshop. Zo hoef je geen leveringskosten te betalen. Je kan ook na de workshop materiaal bestellen om mee aan de slag te gaan.

Lesgevers

Delphine Depuydt

Technologisch-educatief medewerker bij Brightlab.