Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Kagan coöperatief leren met kleuters en het 1ste leerjaar

Basisprincipes van Kagan Coöperatieve Leerstrategieën bij jonge kinderen

Inhoud

Deze sessie richt zich in het bijzonder naar het kleuteronderwijs en het 1ste leerjaar. We hebben een zorgvuldige selectie gemaakt uit de Kagan structuren die we gemakkelijk en stapsgewijs inzetten bij jonge kinderen tijdens klassikale momenten, in kleine groepen en tijdens het hoekenwerk. Ze bevorderen het interactief leren, sociale -en communicatievaardigheden.

Heel wat onderzoek bevestigt dat samenwerkend leren het leerproces intenser en krachtiger maakt. Een samenwerking tussen kleuters/leerlingen is niet vanzelfsprekend. Tijdens deze sessie leer je hoe je met de Kagan coöperatieve structuren een veilig en interactief klasklimaat ontwikkelt waar leren plezierig en uitdagend is.

De leerwinst creëren we doordat de kleuters en kinderen van het 1ste leerjaar op een gestructureerde manier samenwerken om lesinhouden, zoals woordenschat in te oefenen of herhaling/verwerking tijdens of na een instructie. Ze ondersteunen elkaar tijdens het procedureel leren en het verder bouwen op ideeën. Ondertussen ontwikkel je bij de kleuters/leerlingen ook heel wat sociale- en communicatievaardigheden. Een mooie combinatie van het werken met hoofd-hart-handen.

Doelstellingen

  • Je leert al doende de basisprincipes van het Kagan Coöperatief Leren.
  • Je leert hoe je Coöperatieve Kagan Structuren opbouwt om jonge kinderen stapsgewijs vertrouwd te maken met de Kagan structuren.
  • Je ervaart hoe je specifiek gekozen Kagan structuren kan inzetten bij jonge kinderen tijdens klassikale actviteiten, het werken in kleinere groepen en hoekenwerk.

Voor wie

·       Basisonderwijs:

  • Schoolleiders
  • Kernteams
  • Leraren kleuter
  • Leraren 1ste leerjaar

Extra informatie

  • Deze workshop wordt fysiek en digitaal gegeven (beide zijn mogelijk).

Lesgevers

Tineke Turck

Tineke is kleuterleidster en werkte vele jaren in een eigen kleuterklas en als co-teacher binnen het lager onderwijs. Tineke werkte als pedagogisch begeleider binnen het GO! en binnen het stedelijk onderwijs van Gent en Antwerpen. Momenteel  is Tineke werkzaam en mede-eigenaar en trainster van Artde Co en KaganBelgium.