Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Effectieve didactiek: zelfregulerend leren in PAV

Gepersonaliseerd Samen Leren’ in het secundair onderwijs

Inhoud

Deze vorming is bedoeld als ondersteuning voor de uitwerking van zelfregulerende vaardigheden in de PAV les. We gebruiken hierbij het model van Zimmerman. Het model omschrijft verschillende strategieën die je kan gebruiken om zowel je gedrag, gedachten, emoties als motivatie te sturen. Het model omvat met andere woorden de vier verschillende componenten van zelfsturing.

Daarnaast bestaat zelfsturend leren ook uit verschillende fasen. Er zijn drie fasen: een voorbereidingsfase die alle zelf-sturingsstrategieën omvat die men kan gebruiken voordat men daadwerkelijk aan een leeractiviteit begint. Na deze fase volgt een uitvoeringsfase, waarin ze alle soorten strategieën voorstellen terwijl men midden in het leerproces zit. En tot slot gaat men door een reflectiefase. Dit verwijst naar alle zelf-sturingsstrategieën die men kan gebruiken na het beëindigen van een bepaalde leertaak.

Concreet gaan we in deze vorming in op de verschillende aspecten en fasen van zelfregulerend leren, de vaardigheden die nodig zijn om te ontwikkelen en welke ontwikkeling de leerling doorloopt en het uitwerken van duidelijke voorbeelden in de klaspraktijk.

Doelstellingen

Werkvormen

Na dit sessie: 

  • model van Zimmerman leren kennen
  • Rol van de leerkracht in dit proces
  • Aanreiken en uitwerken van concrete voorbeelden in de klaspraktijk

Voor wie

  • Leerkrachten PAV

Lesgevers

Mathieu De Boever

Mathieu De Boever is pedagogisch begeleider secundair onderwijs bij de PBD-GO!. Hij staat in voor duaal leren, geïntegreerd leren en PAV.