Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Leren in context van de autiklas!

Inhoud

Heb jij leerlingen met autisme in je klas? Je merkte vast al op dat leren leren voor hen soms niet evident is... Wil je jezelf versterken in het gericht begeleiden van deze leerlingen om tot sterkere resultaten te komen? Dan is deze cursus er voor jou! 

Als we aan autisme denken, denken we vaak aan rigiditeit, asociaal gedrag, obsessieve interesses, …. Maar wist je dat vb. dyscalculie en dyslexie ook verbonden kunnen zijn aan autisme?

De eerste dag vertrekken we vanuit de praktijkgerichte theorie van autisme. We leren hoe kinderen met autisme denken, zodat we begrijpen waarom een kind niet doet wat we hem vragen, het op de speelplaats moeilijkheden ondervindt, … We plaatsen de theorie rechtstreeks naar de klaspraktijk, zodat ons beeld over autisme dadelijk verbreed wordt.


De tweede dag gaan we praktisch aan de slag. In de voormiddag bekijken we handboeken en werkbladen. We analyseren ze en bekijken hoe we ze makkelijk kunnen omvormen tot werkbare, autismevriendelijke opdrachten. Concrete tips maken dat hierdoor meteen ook je klaspraktijk versterkt. 

In de namiddag oefenen we met coachingstechnieken. Kinderen met autisme hebben het vaak moeilijk om hun gedachten te verwoorden, te kiezen, gebeurtenissen correct weer te geven. Met enkele makkelijke coachingstechnieken leer je hoe je op een vlotte manier kan communiceren met een kind met autisme.

Doelstellingen

  • Je begrijpt waarom het moeilijk loopt vanuit de praktijkgerichte theorie achter autisme
  • Je leert hoe je kinderen met autisme beter kan begeleiden in hun leerproces.
  • Je maakt kennis met eenvoudige aanpassingen van bv. je werkbladen, zodat kinderen met autisme hier niet langer op blokkeren.
  • Je leert een aantal coachingstechnieken zodat je echt kan communiceren met een kind met autisme. 

Voor wie

  • BuO
  • leerkrachten BuBao
  • Opvoeders
  • Paramedici
  • leerkrachten BaO


Extra informatie

Wil je deze opleiding naar jouw organisatie halen, klik dan onderaan op de knop ‘aanvragen op maat’, vul het formulier in en stuur het naar onze administratie.

Lesgevers

Adi Van Den Brande

Adi stond maar liefst 12 jaar met hart en ziel voor de klas (Autiwerking), waarbij haar leerlingen haar grootste leermeesters waren. Hierdoor leerde ze om verder te kijken dan enkel hun gedrag . 

Doorheen de jaren verdiepte ze zich in dit thema en volgde ze tal van opleidingen rond autisme, waaronder o.a. een Post-Graduaat Autisme via Arteveldehogeschool en Autisme Centraal. Ze koos er bewust voor om haar kennis om te zetten naar ervaring, om zo theorie steeds te koppelen aan een stevige klaspraktijk. Ze bracht hiervoor De “Toolbox, het autistisch denken” uit in 2019, een screeningsmiddel om te helpen om autistisch denken vast te stellen en er vervolgens ook gepast mee om te gaan.  

 

Dit combineerde ze vervolgens met hoogbegaafdheid (opleiding o.a. ECHA Specialist in hoogbegaafdheid), om zo de combinatie te maken tussen beide. Ondertussen heeft ze heel wat mensen mogen ondersteunen bij het vaststellen van de diagnose en het ondersteunen van scholen en ouders.  

Ze deelt haar expertise graag door o.a. gratis blogs, webinars, lezingen en opleidingen. Daarnaast gaat ze ook actief met de kinderen en ouders aan de slag, om zo een stevige basis rond het kind op te bouwen.