Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Leren in context van de autiklas!

Inhoud

Heb jij leerlingen met autisme in je klas? Je merkte vast al op dat leren leren voor hen soms niet evident is... Wil je jezelf versterken in het gericht begeleiden van deze leerlingen om tot sterkere resultaten te komen? Dan is deze cursus er voor jou! 

Als we aan autisme denken, denken we vaak aan rigiditeit, asociaal gedrag, obsessieve interesses, …. Maar wist je dat vb. dyscalculie en dyslexie ook verbonden kunnen zijn aan autisme?

De eerste dag vertrekken we vanuit de praktijkgerichte theorie van autisme. We leren hoe kinderen met autisme denken, zodat we begrijpen waarom een kind niet doet wat we hem vragen, het op de speelplaats moeilijkheden ondervindt, … We plaatsen de theorie rechtstreeks naar de klaspraktijk, zodat ons beeld over autisme dadelijk verbreed wordt.


De tweede dag gaan we praktisch aan de slag. In de voormiddag bekijken we handboeken en werkbladen. We analyseren ze en bekijken hoe we ze makkelijk kunnen omvormen tot werkbare, autismevriendelijke opdrachten. Concrete tips maken dat hierdoor meteen ook je klaspraktijk versterkt. 

In de namiddag oefenen we met coachingstechnieken. Kinderen met autisme hebben het vaak moeilijk om hun gedachten te verwoorden, te kiezen, gebeurtenissen correct weer te geven. Met enkele makkelijke coachingstechnieken leer je hoe je op een vlotte manier kan communiceren met een kind met autisme.

Doelstellingen

  • Je begrijpt waarom het moeilijk loopt vanuit de praktijkgerichte theorie achter autisme
  • Je leert hoe je kinderen met autisme beter kan begeleiden in hun leerproces.
  • Je maakt kennis met eenvoudige aanpassingen van bv. je werkbladen, zodat kinderen met autisme hier niet langer op blokkeren.
  • Je leert een aantal coachingstechnieken zodat je echt kan communiceren met een kind met autisme. 

Voor wie

  • BuO
  • leerkrachten BuBao
  • Opvoeders
  • Paramedici
  • leerkrachten BaO


Extra informatie

Wil je deze opleiding naar jouw organisatie halen, klik dan onderaan op de knop ‘aanvragen op maat’, vul het formulier in en stuur het naar onze administratie.

Lesgevers

Adi Van Den Brande

Adi richtte het adviesbureau Het Lampje op, gericht op autisme met een specialisatie hoogbegaafdheid.

Ze bracht de 'Toolbox, het autistische denken' uit, een toegankelijke introductie in de wereld van het autisme. Ze behaalde een Postgraduaat Autisme (Autisme Centraal en Arteveldehogeschool) en volgde de Expertenopleiding Hoogbegaafdheid - Hoogbloeier.

Hoe inschrijven?

B23_IS_UX_LCVA01

maandag 16 januari 2023 van 9:30 uur tot 16:00 uur

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36
1000 Brussel

vrijdag 3 maart 2023 van 9:30 uur tot 16:00 uur

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36
1000 Brussel

€220
Inschrijven

Aanvragen op maat