Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Voorlezen aan leerlingen met Ernstig Meervoudige Beperkingen

Zintuigelijk voorlezen (MSST)

Inhoud

Met de voorleesweek in het vooruitzicht nodigen we jou als GO!Professional, werkend met leerlingen met Ernstig Meervoudige Beperkingen, uit om ook deze groep dagelijks te trakteren op een verhaaltje.

Niet zomaar verhaaltjes, maar verhalen waarbij alle zintuigen prikkelen en waarbij we inpikken op de dagdagelijkse gebeurtenissen waarmee je leerlingen te maken krijgen. In de voormiddag dompelen we je onder in de methodiek van Multi Sensory Storytelling en

kan je onder begeleiding ook zelf een verhaal uitwerken. Hierbij laat je je inspireren door bestaande boeken of door de wereld van de leerlingen die je begeleidt.

Wat is Multi-sensory storytelling eigenlijk?

Deze Schotse methodiek van Multi-sensory storytelling wordt door Multiplus in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen wetenschappelijk onderzocht en uitgetest.

De methode houdt in dat via het vertellen van persoonlijke verhalen de zintuigen van kinderen en volwassenen met ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen prikkelen.

De verhalen sluiten aan bij de belangstelling en belevingswereld van de persoon.

De verhalen schrijven we op momenten dat een bepaald thema speelt bij een persoon. De verhalen bereiden personen voor op, leren personen omgaan met en geven personen duidelijkheid over een bepaalde gebeurtenis.

Doelstellingen

  • Je maakt kennis met de methodiek van zintuigelijke verhalen.
  • Je leert zelf een verhaal opbouwen.
  • Je leert hoe je door verschillende zintuiglijke stimulaties je leerlingen meekrijgt in je verhaal.

Voor wie

Buitengewoon Basis en Secundair Onderwijs

  • Leerkrachten
  • Paramedici
  • Opvoeders
  • BLIO leerkrachten
  • Verzorgenden

Extra informatie

Deze workshop duurt een halve dag.

Op 18/11/2022 hebben we in de namiddag een workshop ‘Hokus Pokus Toverdoos’ met tal van ideeën rond basale communicatie voor dezelfde doelgroep. Het is mogelijk beide workshops te combineren. Er moet wel afzonderlijk ingeschreven worden.

Lunch is NIET inbegrepen

Lesgevers

Katrijn Vastmans

Coördinator Multiplus, Vlaams Expertisecentrum Personen met EMB