Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Spontane ontwikkeling stimuleren tijdens het buiten spelen/leren

‘Zet je klashoeken buiten en creëer spontane en zinvolle activiteiten’

Inhoud

Voor kleuters is het in alle opzichten heel gezond om buiten te spelen. Maar waar is dan je aanbod? Laten we ze gewoon spelen of zorgen we ervoor dat ze ook iets bijleren?

Buiten spelen is, zeker voor jonge kinderen, een heel betekenisvolle activiteit. In deze workshop krijg je veel input hoe je het buiten spelen kan brengen tot een stimulerende speel- en leerplek waarbinnen de spontane ontwikkeling en leerplandoelstellingen vorm krijgen. Bovendien creëer je nieuwe leerkansen en kom je tegemoet aan de nood van veel kleuters om te bewegen in een meer uitdagende ruimte.

De buitenruimte wordt een verlengde van de binnenruimte. Aan de hand van vele foto’s en een succesverhaal krijg je heel wat ideeën aangeboden. Tijdens interactieve momenten krijg je de kans om je impressies en eigen ideeën te delen met andere collega’s. Wanneer de workshop ter plaatse doorgaat bekijken we op het schooldomein op welke plaats en op welke manier we het ‘buiten leren’ kunnen realiseren.

Deze workshop past in de behoefte van veel scholen om op een didactisch verantwoorde manier gebruik te maken van hun (beperkte) groene ruimte. Ook MOS-scholen kunnen veel plezier beleven aan deze workshop.

Doelstellingen

Werkvormen

  • Inzicht verwerven in hoe je de keuzehoeken van je klas kan ‘verplaatsen’ naar buiten en situaties creëren waar je kleuters ‘rijker’ van worden.
  • Verschillende situaties en mogelijkheden bekijken hoe je een spontane ontwikkeling kan stimuleren tijdens het buiten spelen/leren.
  • Je gaat met een mandvol ideeën terug naar je school of je krijgt heel wat ideeën die je ter plaatse kan verwezenlijken.

Voor wie

Basisonderwijs:  

  • Schoolleiders
  • Kernteams
  • Leraren kleuter

Extra informatie

  • Deze workshop wordt fysiek en digitaal gegeven (beide zijn mogelijk)

Lesgevers

Tineke Turck

Tineke is kleuterleidster en werkte vele jaren in een eigen kleuterklas en als co-teacher binnen het lager onderwijs. Tineke werkte als pedagogisch begeleider binnen het GO! en binnen het stedelijk onderwijs van Gent en Antwerpen. Momenteel  is Tineke werkzaam en mede-eigenaar en trainster van Artde Co en KaganBelgium.