Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Van vuistkracht naar veerkracht

Positief aan de slag met agressie

Inhoud

Durft jouw klas of leefgroep ook wel eens bol te staan van de spanning? Zoek je handvatten om de hevigheid van je gasten om te buigen naar positieve vibes? 

In deze vorming leert VZW Touché je de kracht van deze spanning om te zetten. Het begint bij het leren herkennen van spanning en deze te controleren, te hanteren om ze zo positief te benutten en de talenten van elk individu naar boven te halen.

Dag 1

Je maakt kennis met de oplossingsgerichte visie op agressie en de methode, zoals deze wordt toegepast bij VZW Touché. De vorming bestaat uit een combinatie van theoretische achtergrond, casusmateriaal en (de beschrijving van) concrete methodieken en oefeningen. We werken interactief, deelnemers leren van elkaar en ervaringsgericht: op basis van concrete oefeningen en voorbeelden.

Er wordt ingegaan op voorwaardenscheppende condities, het 5-stappenmodel van Touché (barometer, thermostaat, ecologie, toekomstplan en re-integratie) om oplossingsgericht aan de slag te gaan met mensen rond agressie, waarbij telkens ook oefeningen aangeboden worden uit 4 ‘oplossingsgroepen’ (verstilling, actie, communicatie en creativiteit).Er zal voldoende ruimte gemaakt worden voor vragen uit de groep.

Dag 2

Tijdens de intervisie of terugkomdag heb je de kans om concrete praktijkvragen gebaseerd en geïnspireerd op de inhoud van de opleidingsdag via oplossingsgerichte intervisiemodel(len) te verkennen en bespreken. Op die manier biedt de terugkomdag zowel inhoudelijke antwoorden op je concrete praktijkvragen als methodes waarmee je nadien zelf en met elkaar aan de slag kan.

Doelstellingen

  • Je leert je eigen spanning te (h)erkennen, controleren en hanteren
  • Je leert hoe je  jongeren een oplossingsgerichte plek kan aanbieden, waar geluisterd wordt, waar de vurige verpakking van spanning erkent wordt als een vorm van ‘overleven', een 'wil' om vooruit te raken in het leven, een levenskracht, die er mag zijn, maar gehanteerd moet worden. 
  • Je leert de kracht van de spanning om te zetten in een constructieve actie

Voor wie

BUSO, SO, internaten

  • Leerkrachten
  • Opvoeders
  • Leerlingbegeleiders
  • Paramedici
  • Ondersteuners