Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Basisopleiding 'inclusieve besluitvorming'

Aan de slag met 'Deep Democracy'

Inhoud

De afgelopen jaren, en zeker het voorbije covid-jaar, is er ontzettend veel veranderd en in verandering. In ons eigen leven, in ons professioneel leven, in organisaties, in de wereld, ... Het zijn complexe en onzekere tijden die veel van ons vergen. 
Ook de onderwijssector zit volop in transformatie: het online lesgeven, de veranderende regelgevende context. Kinderen, leerkrachten, directies die geconfronteerd worden met trauma en verlies, ... en in die tijden van chaos en onzekerheid staande blijven als leider is niet evident.

Als organisaties opnieuw worden uitgevonden dan verandert onze visie op leiderschap mee. Het oude paradigma van command en control wordt vervangen door sense en respond. We gaan nu veel meer kijken naar organisatie als levende eco-systemen i.p.v. als machines. Niet één persoon is de leider van de groep, we hebben allemaal leiderschap in huis.

We horen vaak dat teamleden zich storen aan het besluitvormingsproces, de overlegcultuur, communicatie en bureaucratie. Men krijgt wél energie van het ‘in de flow bezig zijn’, als men autonomie krijgt, erkenning van expertise en verbondenheid.

Deep Democracy biedt een filosofisch kader aan en geeft concrete tools om leiderschap vorm te geven. Deep Democracy wil meer inspiratie, creativiteit en flow in een organisatie brengen en minder gedoe. Het biedt tools aan rond inclusieve besluitvorming, werken met de onderstroom en weerstand, spanning aangaan en conflictresolutie.

Tijdens deze introductiedag is het doel enerzijds om jou als deelnemer te laten kennismaken met de roots en het theoretisch kader van Deep Democracy. Anderzijds laten we jou proeven van enkele basistools zodat je er zelf mee kan gaan experimenteren.

Doelstellingen

  • Je weet wat 'deep democracy' wel en niet is: inclusieve besluitvorming, de minderheidsstem, de sabotagelijn, andere kijk op groepsdynamiek
  • Je kan enkele basismethodieken beginnen gebruiken binnen je eigen contecxt: check in/out, besluitvorming en debat


Voor wie

Alle GO! professionals 

Extra informatie

Wil jij je na deze introductiedag verder verdiepen in de filosofie en de methodiek van 'deep democracy'? Schrijf je dan in voor de opleiding 'deep democracy voor (school)leiders' die in het voorjaar van 2022 wordt aangeboden.


Lesgevers

HUMMUS Fran Asselberghs

HUMMUS is een collectief van mensen die gefascineerd zijn door het leven van en in groepen. Wat hen verbindt is ‘Deep Democracy’. In hun netwerk is wijsheid aanwezig rond large scale interventions, organisatiecoaching, intercultureel werken, bemiddeling, appreciative inquiryvoice dialogue,...

Fran Asselberghs is één van die collega’s die binnen Hummus aan de slag is. Ze is geboeid door de kruisbestuiving tussen organisaties, leiderschap en teams. Als Corporate Culture Coach & Trainer zet ze organisaties, leidinggevenden en teams in beweging. Ze begeleidt leer- en veranderprocessen en is gefascineerd door het samen zoeken naar nieuwe perspectieven, een andere weg durven inslaan, het verbinden van persoonlijke drijfveren met resultaatsverbintenissen, krachtige samenwerkingen. Fran combineert ervaringen in verschillende rollen - van HR-manager, procesbegeleider, coach en trainer -in verschillende omgevingen - zoals ontwikkelingssamenwerking, onderwijs en de bedrijfswereld - op verschillende niveaus - individuen, (directie)teams en organisaties.

Hoe inschrijven?

B22_IO_NX_INCB01

donderdag 18 november 2021 van 9:30 uur tot 16:30 uur

Digitaal

€175

B22_IO_NX_INCB02

vrijdag 3 december 2021 van 9:30 uur tot 16:30 uur

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36
1000 Brussel

€175

B22_IO_NX_INCB03

donderdag 20 januari 2022 van 9:30 uur tot 16:30 uur

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36
1000 Brussel

€175
Inschrijven