Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Workshop 'leerlingenparticipatie voor schoolleiders in het secundair onderwijs'

i.s.m. de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK)

Inhoud

Schoolleiders zijn en blijven een belangrijke spil in het waarmaken van een participatiecultuur op school. Daarom biedt de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) een ondersteuningsaanbod aan voor elke schoolleider die werk wil maken van leerlingenparticipatie.

Participeren kan op verschillende manieren en niveaus. Aan de hand van het participatiemodel van VSK verken je in deze workshop de mogelijkheden en voorwaarden van leerlingenparticipatie. Vanuit dit kader bekijk je praktijkvoorbeelden en 10 praktische spelregels.

Met 20 jaar ervaring in leerlingenparticipatie ben je bij VSK in goede handen. Zij willen mee nadenken over welke participatieformules passen bij jouw school en welke rol jij, als directeur, daarin kan spelen. VSK opent daarvoor graag haar toolbox, deelt expertise en inspireert je met een waaier aan good practices van andere scholen. Zij zijn pas tevreden als jij je versterkt voelt als ondersteuner van participatie op school.

De eerste jongere die geen mening heeft over zijn/haar school, moet nog geboren worden. Als jongeren het gevoel hebben dat ze gehoord worden, stijgt hun motivatie, welbevinden en prestaties. Bovendien werk je zo samen aan een betere school. Als dat geen goede redenen zijn om leerlingen te betrekken bij je beleid en de dagelijkse praktijk!

Doelstellingen

  • Je kent het participatiemodel van VSK;
  • Je maakt als directeur kennis met de mogelijkheden en voorwaarden van leerlingenparticipatie;
  • Je wordt geïnspireerd door praktijkvoorbeelden en praktische spelregels;
  • Je wordt als schoolleider versterkt om participatie op school te ondersteunen.

 


Voor wie

schoolleiders secundair onderwijs

Lesgevers

VSK

De nascholing wordt verzorgd door de vormingsdienst van de Vlaamse Scholierenkoepel vzw (VSK). De VSK telt circa 680 aangesloten leerlingenraden en is als vormingsorganisatie actief rond leerlingenparticipatie in secundaire scholen. Heel wat leerlingen en leerkrachten kennen de VSK ook vanuit standpunten in de media en als behartiger van leerlingenrechten.