Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Yoga voor jongeren - Groeien naar lichaams- en zelfbewustzijn

Yoga voor jongeren in het SO

Inhoud

Schoolse prestaties, maar ook het leven in onze ‘snelle maatschappij' met tv, pc, buitenschoolse activiteiten, enz... kunnen ervoor zorgen dat kinderen het contact met zichzelf en hun lichaam uit het oog verliezen. Dit kan leiden tot concentratieproblemen, faalangst, boosheid, agressief gedrag, slaapstoornissen, en lichamelijke klachten n neerslachtige gevoelens….

Als tieners yoga, meditatie en ontspanningstechnieken ontdekken, maken ze op een bewuste en natuurlijke manier opnieuw contact met zichzelf en leren ze hun groeimomenten en talenten herkennen.  Dit komt hun zelfbeeld en de sfeer in de klasgroep ten goede.

Deze nascholing bestaat uit drie sessies op één en een halve dag.

Tijdens de eerste sessie ontdek je actief wat yoga en mindfulness is en hoe je die kan toepassen met kinderen. Bovendien verwerf je inzicht in hoe je met behulp van yoga, attentvolle aandacht, ademhalingstechnieken, relaxatie, yogaflows en meditatie actief aan de slag gaat met vakoverschrijdende eindtermen, ontwikkelingsdoelen en de nieuwe eindtermen L.O.

De tweede sessie start met de actieve ervaring van een yogales, en biedt ruimte voor het delen van ervaringen en vragen uit de klaspraktijk. Daarnaast ontdek je hoe je met tieners een les kan opbouwen rond flexibiliteit, ijver, lichamelijke mogelijkheden, doorzettingsvermogen, geduld, samenwerking, zelfvertrouwen, balans, vriendelijkheid… Tot slot ga je actief aan de slag met enkele collega-leerkrachten en werken jullie samen enkele houdingen en een les uit.

Wat ontdek je en neem je mee?

  • Kant-en-klare yogalessen gelinkt aan eindtermen en leerplannen, aangevuld met enkele didactische wenken
  • een stukje theoretische achtergrond en veel praktisch toepasbare ideeën op mat en stoel
  • korte ontspannende tussendoortjes, ademspellen, meditatie en massageverhalen en hun positieve werking
  • lijst met uitgeschreven veel voorkomende asana’s met foto’s en hun invloed op het lichamelijk en emotioneel welbevinden
  • inzicht in talentgerichte communicatie
  • lijst met inspirerende boeken, muziek, yogakaarten etc…

Doelstellingen

Je kunt:

  • vanuit een stevige basis yogahoudingen en ademhalings- en meditatietechnieken integreren in de les of op school
  • tieners begeleiden op hun weg naar een beter en gezonder lichaams- en zelfbewustzijn
  • jongeren al in hun tienerjaren bewustmaken van de balans tussen inspanning en gezonde ontspanning en de positieve effecten hiervan op zelfbeeld, omgaan met stress, tegenslag…

Voor wie

SO

  • leraren, leraren lichamelijke opvoeding, zorgleraren en zorgcoördinatoren

Extra informatie

Voor deze nascholing draag je gemakkelijke kledij.

Breng ook een (yoga)matje, een grote badhanddoek en eventueel een kussen mee.

Tijdens de volledige dag is een lunchbroodje voorzien.

Lesgevers

Evi Saerens

Evi geeft al enkele jaren yoga- en relactielessen aan kinderen, tieners en volwassenen. Naast diverse opleidingen kinder – en tieneryoga, heeft ze ook de opleidingen kinder- en jongerencoach,   Deugdenyoga, Yin Yoga en Yoga as Medicine met succes afgerond. In haar praktijk begeleidt ze kinderen, jongeren en volwassenen via (therapeutische) yoga, coaching, relactie-ateliers en reiki.

Evi heeft ook jarenlange ervaring als leraar in GO!-scholen