Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Communiceren bij conflicten

Keuzemodule peer mediation

Inhoud

Conflicten geweldloos oplossen vraagt sterke communicatieve vaardigheden. Als leerkracht wil je dat leerlingen op een correcte manier contact maken met elkaar en met volwassenen. Ook werkgevers verwachten dat leerlingen goed kunnen omgaan met toekomstige collega’s en klanten. Een leerling die leert bemiddelen versterkt deze vaardigheden en heeft daardoor een grote troef in handen op de werkvloer. Jij leert tijdens deze nascholing hoe je zelf beter kan communiceren bij conflicten en hoe je dat kan aanleren aan je leerlingen.

Mensen in een conflict willen zich niet kwetsbaar opstellen en drukken zich gemakkelijker agressief of boos uit ter bescherming van hun diepere gevoelens. Een bemiddelaar draagt bij tot de oplossing door net de behoeften en gevoelens van beide partijen op een zeer gecontroleerde manier en haast onmerkbaar op de voorgrond te plaatsen. Je leert in deze nascholing door voortdurend oefenen diepgaand begrijpen en luisteren, de juiste vragen stellen, en adequaat reageren.

Deze nascholing kan gevolgd worden na een andere module, na een pedagogische studiedag of als persoonlijke verdiepingssessie.

Doelstellingen

  • Je leert assertief communiceren.
  • Je leert actief luisteren.
  • Je leert open vragen stellen en ik- boodschappen formuleren in allerlei conflictsituaties.


Voor wie

Basis- en secundair onderwijs:

  • beleidsteam, directeurs
  • leraren
  • zorgleraren, coördinatoren en leerlingbegeleiders
  • opvoeders


Extra informatie

Lunchbroodje inbegrepen.

Lesgevers

Erwin Vermesen

Erwin Vermesen is sinds 2001 zelfstandig trainer/navormer in de onderwijs- en zorgsector. Hij is actief als systeemcoach en conflictbemiddelaar. Vanuit zijn ervaring met jongeren in het deeltijds onderwijs traint hij in het onderwijs zowel leraren als leidinggevenden.