Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Autisme: 2-daagse voor het regulier onderwijs

Autisme: 2-daagse voor het gewoon onderwijs

Inhoud

Dag 1: Het topje van de ijsberg: Wat is autisme?

Autisme is een complex gegeven. Vanuit hun anderen denk- en belevingswereld stellen leerlingen met autisme onverwacht en ongewoon gedrag. Door op zoek te gaan naar de oorzaken van dat gedrag, kunnen zij beter begrepen en op maat begeleid worden in de context van een 'gewone' school.

Leerlingen met autisme zijn visuele denkers. Inspelend op die sterkte bieden we hen best een duidelijke en heldere leeromgeving aan. het visualiseren van tijd, ruimte, opdrachten en sociale situaties zorgt ervoor dat zij tot de essentie komen van het schoolse gebeuren: leren en zich ontwikkelen.

Dag 2: Autisme en ongewoon gedrag

Tegenwoordig wordt elke leraar geconfronteerd met leerlingen met autisme. Je probeert je zo goed mogelijk aan te passen en put daarbij uit je jarenlange ervaring, je gezond verstand en pedagogische vaardigheden. Maar vaak ondervind je dat dat niet voldoende is: de leerling blijft moeilijk gedrag stellen. Wat werkt wel bij deze leerlingen? In deze sessie krijg je handvatten die je uitdagen om het op een andere manier te proberen.


Doelstellingen

  • Je kunt het gedrag van leerlingen met autisme herkennen en mogelijke omgevingsoorzaken formuleren
  • Je kunt de leeromgeving aanpassen aan de specifieke onderwijbehoeften van individuele leerlingen met autisme
  • Je kunt geschikte strategieën inzetten om het leren van leerlingen met autisme in het gewoon onderwijs te optimaliseren

Voor wie

BuBaO en BuSO en internaten

  • leraren, zorgcoördinatoren en leerlingenbegeleiders
  • internaatteam: enkel op maat

Extra informatie

Lunchbroodje inbegrepen.

We verwacten dat alle eelnemers beide sessies volgen.