Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Kunnen we kinderen centraliseren?

« Terug naar het overzicht

Door de vakbonden werd hierover wetenschappelijk advies gevraagd. Er werd  toelichting verschaft door een arts van het Agentschap Zorg & Gezondheid. Vanuit epidemiologisch oogpunt is dit geen goede praktijk.

Mensen (ook kinderen en jongeren) verblijven op dagdagelijkse basis steeds in dezelfde gemeenschappen (of silo's genoemd binnen de epidemiologie), ook in de voorbije weken.  Deze gemeenschappen delen dezelfde infectieuze (bacteriën en virussen) omgeving. Door verschillende gemeenschappen te gaan mengen, introduceer je nieuwe bacteriën en virussen (in dit geval Corona) in een gemeenschap waar die nog niet circuleerden, en maak je potentieel meer mensen ziek.

Het is dus geen goed idee om kinderen uit verschillende gemeenschap te gaan mixen. Kinderen die normaal gezien helemaal niet met elkaar in contact komen, mogen we nu niet met elkaar in contact brengen. Het is met andere woorden belangrijk om kinderen binnen de eigen gemeenschap op te vangen.  Dit is ook de reden waarom kinderen van leerkrachten worden opgevangen op hun eigen school en niet op de school waar de ouder eventueel voor opvang dient in te staan.

Voor de veiligheid van de kinderen en personeel is, binnen zo'n gemeenschap, de grootte van de groep kinderen die wordt opgevangen minder van belang.

De vuistregel blijft dat we ernaar streven om zo weinig mogelijk kinderen op te vangen op scholen.