Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Wat is een PIC bij Erasmus+ subsidieaanvragen? Hoe vraag ik een dergelijke PIC aan?

​Erasmus+: Hoe vraag je een PIC aan voor je instelling?

 

Om een subsidie-aanvraag te kunnen doen in het ERASMUS+ programma, moet je organisatie eerst een ECAS-account en een PIC hebben.

ECAS staat voor   European Commission Authentication Service   en hiermee registreer je jezelf om toegang te krijgen tot bepaalde toepassingen in de portaalsite  van de Europese Commissie (bv. de EST-website, Mobility Tool enz). 

Een login en paswoord voor ECAS  kan je verkrijgen via:  https://webgate.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi.

De manier waarop je je ECAS-toegang  verwerft, wordt stap voor stap uitgelegd in:
https://www.epos-vlaanderen.be/sites/default/files/paragraph/attachments/ecas-pic_0.doc

OPGELET: als je al een ECAS account hebt, behoud je die en vraag je geen nieuw aan ! Je ECAS account zal je toelating geven tot de documenten die je nodig hebt om verdere dingen te kunnen doen (bv een KA1 of KA2 aanvraag indienen).

Heb je je ECAS-account, dan moet je organisatie zich kenbaar maken door het invullen van 2 formulieren (die je vanuit de portaalsite kan opslaan) , nl:
- de legale status van je instelling (school, CVO, scholengemeenschap, scholengroep)  :
http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/legal_entities/legal_entities_en.cfm
- de financiële  identiteit van je instelling:
 http://ec.europa.eu/budget/contracts_grants/info_contracts/financial_id/financial_id_en.cfm

Nadat je deze formulieren in de Europese Portaalsite inbracht, zal je

  • een Personal Identification Code (PIC) ontvangen. Dit is een unieke code die wordt toegekend aan één organisatie; het gaat dus om een soort identiteitskaart  waarmee je organisatie onlosmakelijk verbonden wordt. Enkel organisaties met een legale, wettelijke status  komen in aanmerking voor een PIC.

Bovendien kan elke legale organisatie slechts 1 PIC ontvangen. Daarom is het erg belangrijk dat diegene die een PIC aanvraagt en ontvangt dit duidelijk communiceert naar alle personeelsleden van de organisatie (en voorkomt dat er voor dezelfde organisatie 2 of meer PIC’s aangevraagd zouden worden).

Waarom moet je zo’n PIC en ECAS-toegang hebben ?

Omdat je organisatie hiermee duidelijk traceerbaar is. De Nationale Agentschappen en de Europese Commissie kunnen nagaan aan hoeveel en welke projectaanvragen je organisatie deelneemt, in welke projecten ze effectief participeert en zo eventuele dubbele financiering opsporen en voorkomen.

ECAS en PIC heb je nodig voor alle aanvragen in ERASMUS+; dus zowel voor de aanvragen voor de Leermobiliteit (KA1) als die voor de Strategische Partnerschappen (KA2).  Je ECAS en PIC kan je nu al aanvragen; dit verloopt normaal gezien vrij eenvoudig en online.

Indien je een aanvraag overweegt in ERASMUS+ vraag de PIC dan zo snel mogelijk aan!