Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Hoe omgaan met terreurdreiging?

Dreigingsniveau in Vlaanderen en Brussels Hoofdstedelijk Gewest verlaagd naar niveau 2


De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat het dreigingsniveau in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest daalt naar niveau 2 (gemiddeld). In stations en op een aantal andere plaatsen blijft niveau 3 (ernstig) behouden. Dat is natuurlijk goed nieuws. Toch blijven ook bij een daling van het dreigingsniveau risico’s bestaan, waarschuwt OCAD. Daarom vraagt Onderwijsminister Hilde Crevits om op school waakzaam te blijven.

Zo beperk je het best het aantal personen dat sleutels van de school bezit tot een strikt minimum. Wees ook alert voor personen die niet thuishoren op school en zorg dat niet iedereen er tijdens de dag zomaar kan binnen- en buitenwandelen. Verder vraagt de minister je ook om leraren en ouders op de hoogte te brengen van de beslissing, en vestigt ze graag je aandacht op het bestaan van onderstaande vormen van ondersteuning:

Werk samen met de lokale politie

Met vragen en zorgen kan je terecht bij je aanspreekpunt bij de politie. Sinds 1 september 2006 moet elke politiezone zo’n aanspreekpunt hebben. Ook als je grote evenementen organiseert, neem je het best contact op met de politie. Meer info vind je in de omzendbrief.
Weet je niet wie je aanspreekpunt is? Neem contact op met de lokale politie.

Denk vooruit: raadpleeg het intern noodplan en de actiekaarten

Heb je een noodplan met voorzorgsmaatregelen op school? Hou het binnen handbereik. Overloop met je personeelsleden in detail wat van iedereen wordt verwacht en laat hen feedback geven. Betrek lokale hulp- en veiligheidsdiensten Raadpleeg zo nodig het Canvas Noodplanning, een verzameling van aandachtsfiches om een concreet noodplan op te stellen.

Het intern noodplan en eenvoudige actiekaarten maken duidelijk wat er moet gedaan worden en door wie tijdens een noodsituatie. Deze documenten vind je terug op GO! pro bij Preventieregister. Jouw regionale preventie-adviseur staat ook klaar voor advies en ondersteuning.  De gemeenschappelijke preventiedienst stelt een advies en maatregelen bij terreurdreiging ter beschikking. Vergeet niet om over je noodplan te communiceren binnen je school.

Blijf praten met leerlingen, ouders en personeel

Het advies blijft om hen in gesprek te gaan, op hun maat. Lees de praattips voor leerlingen basisonderwijs en leerlingen secundair. Ook ouders thuis en aan de schoolpoort kunnen zich nog zorgen maken over de terreurdreiging. Het is belangrijk dat je hen correct informeert over de situatie. Hoe praat je daar met hen het best over?  

Op Kennisnet vind je nuttige info over hoe je met kinderen praat over terreur.
Zo is er onder meer de brochure 'Kinderen en terreur op sociale media', die werd aangepast na de aanslagen in Europa tijdens de zomervakantie.

Een crisissituatie managen

Onder Crisisscenario's  vind je praktijkgetoetste scenario’s. Ze loodsen jou door de aanpak van crisissituaties.

Schrijf in op Schooldirect en blijf op de hoogte

We raden elke GO! professional aan zich in te schrijven op Schooldirect. Zo blijf je op de hoogte van eventuele nieuwe maatregelen.