Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Corona

<<< Update 23 mei 2022 - Code groen in het onderwijs>>>

23-5-2022 – Corona-alert

Op vrijdag 20 mei kwam het Overlegcomité bijeen over corona. Zaterdag 21 mei vond er vervolgens ook een onderwijsoverleg plaats.
De belangrijkste beslissingen uit het overlegcomité van vrijdag:

  • Het mondmasker verdwijnt vanaf nu ook op het openbaar vervoer, bij bezoek aan WZC's en bij de tandarts. (In het ziekenhuis, bij de dokter en bij de apotheek blijft het wel verplicht. Het mondmasker blijft aangeraden in zorgomgevingen en op drukke plaatsen.)
  • Verbod op niet-essentiële reizen buiten de EU wordt opgeheven, alsook de verplichting om te testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van het Passenger Locator Form (PLF) en een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat. Dat geldt echter niet voor reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant.
  • De coronabarometer wordt gedeactiveerd.


21-5-2022  Code groen in het onderwijs

Alle onderwijsniveaus – incl. volwassenenonderwijs (CVO, CBE) en deeltijds kunstonderwijs – schakelen vanaf maandag 23 mei naar code groen. Dat beslisten onderwijsminister Ben Weyts en de onderwijspartners in samenspraak met de experten.

De besmettingen zijn immers, net als in de brede samenleving, ook bij leerlingen en onderwijspersoneelsleden sterk gedaald. Daarnaast deactiveerde het Overlegcomité intussen de coronabarometer.

In deze update lees je welke versoepelingen er worden doorgevoerd en waar je alert voor moet blijven. Aan alle schoolteams en leerlingen: uitdrukkelijk bedankt voor al het extra werk van de voorbije 2 jaar.

 

Wat betekent code groen concreet op school?

Wat hoef je niet meer te doen?

  • Drukte aan de schoolpoort vermijden.
  • Zo veel mogelijk afstand houden.
  • Zo veel mogelijk zaken buiten laten plaatsvinden.
  • Mondmaskers dragen op het openbaar vervoer.

Waar moet je op blijven letten?

  • Maximaal ventileren en verluchten op basis van CO2-metingen in elk klaslokaal, eet- en vergaderzaal en de lerarenkamer.
  • Basishand- en hoesthygiëne toepassen.
  • Wie ziek of besmet is, blijft thuis.

Contactonderwijs is de regel. In functie van de onderwijskwaliteit, kan je altijd afstandsonderwijs of hybride onderwijs organiseren.


De Vlaamse Overheid en de onderwijspartners blijven waakzaam. Er zijn veel lessen geleerd uit de ervaringen van de voorbije 2 jaar. De richtlijnen liggen klaar als er in de toekomst toch weer een opstoot van het coronavirus komt. Wanneer nodig kunnen er in het belang van de scholen, de personeelsleden en de leerlingen opnieuw voorzorgmaatregelen genomen worden.


De meest actuele richtlijnen en verduidelijkingen voor onderwijspersoneel vind je op de website van het departement Onderwijs en Vorming.