Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

DAG VAN DE CLB-MEDEWERKER EDITIE 2023


Het is bijna zo ver! Op donderdag 2 februari 2023 ontmoeten we elkaar op de VUB voor onze dag van de CLB-medewerker. Feest! 
Hieronder vind je het definitieve programma, kan je jouw voorkeuren voor break-out sessies opgeven en alle praktische info terugvinden.

Programma

Onthaal met koffie en thee vanaf 9 uur via de ingang van aula Q. Dieter Dubron, bekend van het CLB-lied van GO! CLB Oostende, zorgt voor de muzikale omlijsting. 
Het programma begint om 10 uur stipt in aula Q.A. 

10-12u: plenaire keynote sessies
  • Welkom en introductie
  • Keynote sessie door Caroline Vrijens, Kinderrechtencommissaris
  • Keynote sessie door Inge Van Trimpont, directeur Permanente Ondersteuningscel GO! CLB
  • Tim Theater zorgt met korte improvisatie-intermezzo’s voor luchtige tussendoortjes

12-13u: lunch

Lunch met broodjes en tijd om collega’s te ontmoeten! 

13u-15u25: break-out sessies
Tijdens de namiddagsessie neem je deel aan twee break-out sessies naar keuze (zie verder). 

15u25-15u55: stand-up comedy
Uiteraard mag een vleugje humor niet ontbreken op ons feest! Afsluiten doen we met Amelie Albrecht, winnnares Humo’s Comedy Cup (2018) en o.a. gekend als deelneemster en jurylid van De Slimste Mens Ter Wereld. Amelie’s comedy wordt gekenmerkt door een stevige portie je m’en foutisme en zelfrelativering. Pure stand-up comedy van het energiezuinige soort.

15u55-16u: afronding
Het programma eindigt om 16 uur.

Break-out sessies

Tijdens de namiddagsessie neem je deel aan twee verschillende break-out sessies. 
Geef voor 29 januari 2023 jouw voorkeuren voor de break-out sessies door via deze link

Bij de definitieve toewijzing van de break-out sessies houden we rekening met een faire verdeling van alle disciplines en centra over de verschillende sessies heen. 
Het overzicht van alle keuzesessies: 

Excluses:van uitsluiting naar inclusie

-

Beno Schraepen (AP Hogeschool)


Het proces naar meer inclusie verloopt moeizaam. Binnen het Vlaamse onderwijs maar ook binnen andere levensdomeinen zoals werk, vrije tijd of zorg botsen we op allerlei obstakels, 'ja maars' en 'alsen'. Het zijn eigenlijk niet meer dan excluses, ... excuses, voorwendsels die inclusie in de weg staan. Waar komen die vandaan en is het vooral een Vlaams probleem? Waarom tolereren we structurele uitsluiting en segregatie? Onderwijs wordt algemeen aanzien als de motor van de inclusieve samenleving, tijd dus om die motor niet meer te laten sputteren. 
Beno Schraepen is orthopedagoog, lector en onderzoeker aan de AP Hogeschool. Hij is al twintig jaar betrokken bij verschillende (inter)nationale projecten over inclusie in alle levensdomeinen, met specifieke aandacht voor het onderwijs. In 2021 kwam het boek Excluses uit, dat hij samen met William Boeva schreef.

Hoe betrek je de stem van kinderen en jongeren?

-

Nathalie Van Ceulebroeck (AP Hogeschool)


In deze workshop kijken we naar participatie van kinderen en jongeren vanuit een kinderrechten kader en aan de hand van standaarden ontwikkeld door Save the Children. Hoe betrekken we de leerling zelf? Wat betekent ‘echte’ participatie van de leerling in trajecten? We gaan in op een voorbeeld in de onderwijsloopbaan, rond de overgang van basis naar secundair onderwijs.
Nathalie Van Ceulebroeck werkt sinds jaar en dag aan het versterken van de stem van kinderen en jongeren in beleid en onderzoek. Ze bouwde expertise op rond kinderrechten, kindvriendelijke steden en de participatie van kinderen en jongeren.

Deep Democracy op school en in de klas

-

Hummus


Kinderen en jongeren willen vaardigheden verwerven om in de samenleving van morgen hun stem te laten horen. Scholen zijn de plek om hen deze te leren. In het onderwijs vandaag scholen we onze kinderen en jongeren voor een samenleving van de toekomst die nog ongekend is.
Als we één ding wel weten is dat het een samenleving zal zijn waar mensen veel meer van elkaar afhankelijk zijn, waar samenwerking een ordewoord is en waar conflicten tot de orde van de dag behoren. Als we onze jongeren daarop willen voorbereiden, kunnen we ze tools van Deep Democracy aanreiken voor inclusieve besluitvorming en conflicthantering. We leren hen hun eigen stem te erkennen en hun leiderschap op te nemen.

Helder Communiceren met Canva

-

Joke Temmerman (SGR Antwerpen)


Er zijn nog nooit zoveel mogelijkheden geweest om te communiceren. En toch loopt het vaak mis. Het ding is: wat voor jou duidelijk is, is dat niet altijd voor de ander. De 'overload' aan kanalen, informatie en berichten dwingt ons om ons verhaal op een andere manier te brengen. Tijdens deze sessie leer je wat meer over heldere communicatie en ontdek je hoe je boodschappen visueel kan ondersteunen.
Joke Temmerman is verantwoordelijke communicatie en projecten in scholengroep Antwerpen. Ze heeft een passie voor communicatie en weet als geen ander een communicatieleek te boeien en de (eerste) kneepjes van het vak aan te leren.
Belangrijk: Tijdens deze sessie ga je aan de slag met Canva. Breng jouw laptop mee indien je deze break-out sessie volgt en maak alvast een Canva-account aan. We contacteren jou op voorhand indien je in deze break-out sessie wordt ingedeeld.

Introductie in Sociocratie 3.0: consent besluitvorming

-

Jef Cumps


Sociocratie 3.0 geeft praktische handvaten aan iedereen die bewuster en effectiever wil samenwerken op basis van gelijkwaardigheid, collectieve intelligentie en een wendbare, veerkrachtige en effectieve organisatiestructuur. S3 steunt op eigentijdse principes en verzamelt een 70-tal modulaire patronen (technieken, modellen, processen) die toepasbaar zijn in elk type samenwerking of organisatie. In S3 navigeer je via spanning die ontstaat door een gat tussen ‘hoe het is’ en ‘hoe het zou moeten zijn’. Hierbij ga je de wijsheid van de groep benutten om in te schatten wat nodig is. Middels consent besluitvorming neem je samen met de betrokkenen op effectieve wijze een weloverwogen besluit over hoe de gewenste situatie bereikt kan worden. Consent wil zeggen dat je op zoek gaat naar bezwaren op een voorstel en deze samen oplost. Zo zet je de energie van de groep in om een voorstel te verrijken in plaats van af te zwakken.

Ik kies voor talent!

-

Kim Uydens


In deze workshop maak je kennis met de talentenmethodiek van Luc Dewulf. Je ervaart zelf de kracht van een positieve en talentgerichte benadering.  Via het talentengesprek leer je een talentenanalyse maken van leerlingen waarbij je focust op wat een leerling goed kan en gelukkig van wordt. Zeer toepasbaar binnen OLB- en andere trajecten! Begeleider van dienst is Kim Uydens, maatschappelijk werker bij GO! CLB Fluxus en talentenfluisteraar bij Lotuslife.

Jongeren begeleiden in hun digitale leefwereld

-

Wouter De Meester (Digisaurus)


Kinderen, tieners en hun smartphone, ze lijken soms wel met elkaar vergroeid. Voor veel ouders en leerkrachten blijft dat intensieve mediagebruik een raadsel maar wat trekt hen daar precies in aan? En houdt al dat gamen, chatten en staren ook geen gevaren in? In deze lezing staan we stil bij deze digitale evoluties en welke impact dit heeft op kinderen en jongeren. Daarnaast gaan we ook op zoek naar jouw rol als begeleider in het proces van media-opvoeding en hoe je hierover met jongeren in een constructieve dialoog kan gaan.

 

Geweldloos verzet in de praktijk

-

Jenny Vleemink (Paika)


Scholen lopen vaker vast met leerlingen die zich mentaal niet goed voelen. Gedragsproblemen in de klas of op de speelplaats, concentratieproblemen, zelf verwondend gedrag etc. De school zet dan de stap naar het CLB en hoopt dat dan het probleem opgelost kan worden. We weten allemaal dat het in de praktijk niet zo simpel op te lossen is als we eigenlijk zouden willen.
Geweldloos verzet is inmiddels geen onbekend begrip meer en toch is het doorbreken van eigen gewoontes soms te moeilijk om vanuit deze aanpak te gaan handelen. Vanuit concrete praktijksituaties worden inzichten gegeven en acties besproken die je kunt ondernemen om terug rust te brengen in de school. Pas dan kun je samen verder zoeken naar de juiste ondersteuning of oplossing.
Vanuit zelfcontrole kunnen we vaak al mooie veranderingen tot stand brengen!
Jenny Vleemink is al ruim 11 jaar actief bij Paika (kinderpsychiatrie van het UZ Brussel) als opvoedkundige.

Kennismaking met het kruispuntdenken

-

dOT Antwerpen


De ervaringen die we als persoon meemaken, de voordelen die we ervaren, de uitsluitingen waar we op botsen, worden bepaald door ons persoonlijke kruispunt van deelidentiteiten. De kruispunten van zowel de cliënt als de hulpverlener hebben een invloed op de hulpverleningsrelatie en de begeleiding. Tijdens de workshop, gegeven door Sarah De Bruyn van dOT Antwerpen (het vroegere OTA), zoomen we in op het kruispuntdenken. Er wordt stilgestaan bij het concept kruispuntdenken, om daarna aan de slag te gaan met een oefening.

Praktisch

De dag van de CLB-medewerker gaat door op de VUB Main Campus
  • Adres: Pleinlaan 2, 1050 Brussel. 
  • Kom je met de trein? De VUB campus ligt op wandelafstand van het treinstation Etterbeek
  • De campus is ook goed bereikbaar met zowel de metro, tram als bus (allen verschillende haltes).
  • Je vindt alles terug in deze handige bereikbaarheidsfiche van de VUB.  
  • Kom je met de auto? Dan kan je gratis parkeren op de campus. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat je op voorhand jouw nummerplaat registreert omdat de slagbomen werken via nummerplaatherkenning.
Je wordt verwacht aan de ingang van de grote aula Q. Jouw eerste bezoek aan de VUB? Breng dan zeker het campusplan mee => en duid alvast gebouw Q aan.

Smile!

Het wordt een dag om nooit te vergeten! We zorgen er dan ook voor dat ons feest op een professionele manier wordt vastgelegd. 
Zorg er dus voor dat je op jouw allerbest op de foto staat. 

Geef je geen toestemming om op de foto te gaan? Laat dat dan voor 29 januari weten aan Lotte Meulewaeter.

Organisatie

De dag van de CLB-medewerker 2023 wordt georganiseerd door #teamgoclb, een initiatief van het samenwerkingsverband GO! CLB – POC+.

Vragen?

De inschrijvingen werden intussen afgesloten. 
Heb je een vraag rond jouw inschrijving? Neem dan contact op met Daisy Gelaude.
Heb je nog bijkomende vragen? Neem dan contact op met Lotte Meulewaeter.



Jouw contactpersoon

Daisy Gelaude

administratief medewerker, Permanente Ondersteuningscel Centra voor Leerlingenbegeleiding

Willebroekkaai 36, 1000 Brussel

Lotte Meulewaeter

beleidscoördinator, Permanente Ondersteuningscel Centra voor Leerlingenbegeleiding

Willebroekkaai 36, 1000 Brussel