Bewust(er) omgaan met informatie

Onze informatie en –systemen worden dagelijks aan heel wat bedreigingen blootgesteld. Een muisklik kan heel wat teweegbrengen. Hoe kan je voorkomen dat je slachtoffer wordt?

Enkele tips

  • Wees op je hoede bij ongevraagde of onverwachte telefoons, bezoekjes of e-mails van personen die om interne of vertrouwelijke informatie vragen. Als de onbekende persoon beweert dat hij van een legitieme organisatie is, probeer dan zijn identiteit te controleren door zelf rechtstreeks contact op te nemen met die organisatie.
  • Geef geen vertrouwelijke informatie vrij aan de telefoon of via e-mail. Klik ook niet op links naar andere websites. Een bank of helpdesk zal nooit je wachtwoord per e-mail of telefoon vragen. Als je die vraag toch krijgt, komt ze wellicht van oplichters.
  • Kijk aandachtig naar de url van een website. Onbetrouwbare websites zien er soms uit als de legitieme website, maar de url wijkt licht af.
    Je kunt de url van een link vooraf bekijken door met de muis over de link te bewegen (zonder dat je erop klikt).
  • Klik niet meer dan nodig is. Bedwing je nieuwsgierigheid als je vermoedt dat een bijlage of een link in een e-mail gevaarlijk is. Klik niet op de link en open de bijlage in geen geval: curiosity killed the cat!
  • Blijf altijd alert als je surft op het internet.