Leerlingen met een 'gedacht'

GO! Memorandum_Wees de stem, niet de echo_971x126px_DEF3.png

Wie ideeën wil sprokkelen voor ons toekomstig onderwijs kan niet anders dan ook leerlingen aan het woord te laten. 

We willen absoluut ook leerlingen de kans geven om hun ideeën  en verzuchtingen over onderwijs bekend te maken en in dat memorandum te laten weerklinken.

De Vlaamse Scholierenkoepel is onze partner in dit traject.

Hoe gaat het een en ander in zijn werk?

26 scholen die elk 4 leerlingenambassadeurs aanduiden. 104 leerlingen met lef die hun stem durven laten klinken én die hun medeleerlingen durven vertegenwoordigen.

  1. Tijdens een centrale workshop in Brussel bepalen deze leerlingen over welke onderwijsthema's ze advies willen geven. De leerlingen en hun begeleiders leren vervolgens hoe ze ALLE leerlingen op school hun mening kunnen laten delen (eind januari).
  2. Ja hoor…alle leerlingen. De 104 leerlingenambassadeurs (en hun begeleiders) rollen een eigen participatief traject in de school uit. Zo heeft elke leerling op school een stem heeft over de gekozen onderwijsthema's. Zo krijgen 5000 tot 7000 leerlingen een kans om mee te denken! (februari).
  3. Maar we gaan nog verder dan dat. We willen ook dat de onderwijsprofessionals luisteren naar de leerlingen. Daarom komen de 104 leerlingenambassadeurs naar de GO! pop-upsessie in hun regio. Daar verwerken ze de feedback van alle scholen naar actiepunten en leggen deze voor aan de GO! professionals met een ludieke actie (maart).
  4. Als officiële afsluiter eindigen we met een leerlingenparlement in het Vlaams Parlement waar de 104 leerlingenambassadeurs stemmen over de adviezen die opgenomen worden in het GO! memorandum 2019 (op 31 maart).

Een mooi vervolg op ons eerste  leerlingenparlement dat plaatsvond op 31 maart 2017 en waarvan de gestemde adviezen van leerlingen voorgesteld werden aan 2000 professionals tijdens PPGO! Live.

Wanneer?

Deelname loopt van eind januari tot eind maart. Er zijn drie contactmomenten:

  • Een halve dag workshop in Brussel op 31 januari 2018 van 9.00 - 12.30 uur
  • Een halve dag leerlingenparlement op 30 maart 2018 in het Vlaams parlement van 13.30 - 16.00 uur
  • +- 2 uur: een GO! pop-upsessie maart 2018 in de regio van 16.00 - 18.00 uur.

In februari lopen jullie een participatief traject in de school om elke leerling een kans te geven om mee te denken.

Vragen?

Stel ze aan:

Elisabeth De Vleesschauwer
02 790 93 17
elisabeth.de.vleesschauwer@g-o.be