Gezocht: leerlingen met een 'gedacht'

GO! Memorandum_Wees de stem, niet de echo_971x126px_DEF3.png

Wie ideeën wil sprokkelen voor ons toekomstig onderwijs kan niet anders dan ook leerlingen aan het woord te laten. Daarom zijn wij op zoek naar leerlingen die graag willen meedenken over wat er in het GO! memorandum moet komen.

We willen absoluut ook leerlingen de kans geven om hun ideeën  en verzuchtingen over onderwijs bekend te maken en in dat memorandum te laten weerklinken. Daarom zijn we op zoek naar actieve leerlingen uit het basis- én secundair onderwijs. Het maakt niet uit in welk jaar ze zitten en welke opleiding ze volgen.

De Vlaamse Scholierenkoepel is onze partner in dit traject.

Hoe gaat het een en ander in zijn werk?

Wij zoeken 26 scholen die elk 4 leerlingenambassadeurs aanduiden. 104 leerlingen met lef die hun stem durven laten klinken én die hun medeleerlingen durven vertegenwoordigen.

  1. Tijdens een centrale workshop in Brussel bepalen deze leerlingen over welke onderwijsthema's ze advies willen geven. De leerlingen en hun begeleiders leren vervolgens hoe ze ALLE leerlingen op school hun mening kunnen laten delen (eind januari).
  2. Ja hoor…alle leerlingen. De 104 leerlingenambassadeurs (en hun begeleiders) rollen een eigen participatief traject in de school uit. Zo heeft elke leerling op school een stem heeft over de gekozen onderwijsthema's. Zo krijgen 5000 tot 7000 leerlingen een kans om mee te denken! (februari).
  3. Maar we gaan nog verder dan dat. We willen ook dat de onderwijsprofessionals luisteren naar de leerlingen. Daarom komen de 104 leerlingenambassadeurs naar de GO! pop-upsessie in hun regio. Daar verwerken ze de feedback van alle scholen naar actiepunten en leggen deze voor aan de GO! professionals met een ludieke actie (maart).
  4. Als officiële afsluiter eindigen we met een leerlingenparlement in het Vlaams Parlement waar de 104 leerlingenambassadeurs stemmen over de adviezen die opgenomen worden in het GO! memorandum 2019 (eind maart).

Een mooi vervolg op ons eerste  leerlingenparlement dat plaatsvond op 31 maart 2017 en waarvan de gestemde adviezen van leerlingen voorgesteld werden aan 2000 professionals tijdens PPGO! Live.

Voor wie?

Deze oproep is gericht aan alle scholen van het basis- en secundair onderwijs: alle leerjaren en studierichtingen (inclusief OKAN), zowel buitengewoon als gewoon.

Wanneer?

Deelname loopt van eind januari tot eind maart. Er zijn drie contactmomenten:

  • Een halve dag workshop in Brussel op 31 januari 2018 van 9.00 - 12.30 uur
  • Een halve dag leerlingenparlement maart 2018 in het Vlaams parlement van 13.30 - 16.00 uur
  • +- 2 uur: een GO! pop-upsessie maart 2018 in de regio van 16.00 - 18.00 uur.

In februari lopen jullie een participatief traject in de school om elke leerling een kans te geven om mee te denken.

Waarom meedoen?

Wees de stem en niet de echo! Je beleeft participatie in de praktijk. Dit initiatief draagt bij tot een houding van verantwoordelijkheid en medezeggenschap voor alle deelnemende leerlingen. Ook voor de begeleiders van de leerlingenambassadeurs is dit een kans om bij te leren. Alle opgedane ervaring en know-how kan je gebruiken om participatie en actief burgerschap bij jou op school een boost te geven.

Hoe inschrijven?

Vult dit inschrijvingsformulier in en bezorg het voor 22 januari 2018 aan communicatie@g-o.be

Vragen?

Stel ze aan:

Elisabeth De Vleesschauwer
02 790 93 17
elisabeth.de.vleesschauwer@g-o.be