Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Vrijheidsbeperkende maatregelen

Pagina delen

Onderwijsinternaten hebben als opdracht kinderen en jongeren op een zorgzame en menswaardige manier te begeleiden en op te vangen binnen een pedagogisch kader.

De GO! onderwijsinternaten hanteren daarbij het kader van het pedagogisch project, het PPGO!.

Het decreet Rechtspositie van de minderjarige (DRM) vormt het centrale referentiekader en waarborgt de rechten van het kind, zoals het recht op informatie, participatie, privacy, veiligheid en kwaliteitsvolle begeleiding.

Het onderwijsinternaat engageert zich om een positief leer- en leefklimaat te creëren en maakt hierover duidelijke afspraken. Soms kan het gedrag van een intern echter een storende of bedreigende factor zijn voor zichzelf en de andere internen en/of leden van het internaatsteam. Als het internaat het noodzakelijk vindt om een vrijheidsbeperkende maatregel te nemen om de veiligheid te herstellen of te bewaren, of om bepaalde medische noden te ondersteunen, dan gebeurt dit onder strikte voorwaarden zoals opgenomen in de geldende regelgeving (via Onderwijsdecreet XXXIV is er een kader rond vrijheidsbeperkende maatregelen ontwikkeld). 

Vrijheidsbeperkende maatregelen zijn alle maatregelen die een beperking van keuzevrijheid en/of contact met de buitenwereld van de intern inhouden. Twee voorbeelden zijn de afzondering en fixatie. Enerzijds is de afzondering als maatregel toegespitst op het bewaren of het herstellen van de veiligheid en anderzijds is de fixatie (dikwijls medisch geïnduceerd) gericht op het garanderen en optimaliseren van de ontwikkelkansen. Deze maatregelen worden uitzonderlijk toegepast en worden nooit ingezet als strafmaatregel.

Indien het onderwijsinternaat zulke maatregelen reeds heeft toegepast, of als het onderwijsinternaat inschat dat er een reële kans bestaat tot afzondering of fixatie, dient het verplicht de visie en procedure die het hanteert rond vrijheidsbeperkende maatregelen op te nemen in het internaatsreglement. De procedure dient ter bescherming van de betrokken intern(en) en moet de focus leggen op de preventie, en daarna afbouw, van de vrijheidsbeperkende maatregelen.

Heb je een vraag?

Liesbeth Hendrix - 02 790 93 94

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.