Filosofisch gespreksleider worden?

Begin volgend schooljaar start de negende jaargang van de opleiding filosofisch gespreksleider aan GO! CVO De Oranjerie in Diest. Interesse? Aarzel niet te lang om je in te schrijven. De intakegesprekken starten al halverwege juni.

Wanneer is een verandering een verbetering? Wie is normaal als we allemaal anders zijn? Wat is de beste uitvinding? Is techniek neutraal? Wanneer verliest iemand zijn eigenheid? Kan je geluk organiseren? Waarom ben ik mezelf en niet iemand anders? Wanneer draagt kennis bij tot een beter leven?  (Nieuwsgierige leerlingen.)

In alle schoolvakken, maar ook in de buitenschoolse leefwereld van kinderen en jongeren zijn filosofische kwesties aan de orde. Leren filosoferen is een oefenschool voor zelfstandig leren denken, voor de confrontatie met de meest uiteenlopende gezichtspunten, problematieken en argumenten van de ander, voor het nadenken over (bijvoorbeeld) de beste vorm van sociale en politieke organisatie, en voor het aldus vormen van vrije, maar tegelijk kritische burgers, ook tegenover de eigen overtuigingen. Volgens de UNESCO is leren filosoferen een School voor Vrijheid en een sleutelelement in de realisatie van het democratisch ideaal. 

Een recent grootschalig onderzoek in Engeland toonde bovendien dat kinderen die regelmatig onder deskundige leiding filosofeerden, na een jaar voor wiskunde en lezen een bijkomende vooruitgang boekten gelijk aan twee maanden extra onderricht. Deze vooruitgang was nog groter voor kinderen uit kansarme gezinnen.

De opleiding is open voor alle leerkrachten en kandidaat-leerkrachten, alle niveaus (van kleuter tot hoger) en alle richtingen (van ASO tot BuSO). Je krijgt de nodige achtergrond aangereikt, neemt deel aan filosofische gesprekken en leert om deze zelf te leiden.

De lesgevers werken met intakegesprekken. Deze starten op 16 juni 2018. De opleiding zelf start op 6 oktober 2018 en eindigt in mei 2019. De opleiding kost 164 euro, twee handboeken (Klassevol filosoferen en Sofia, mijn lief, uitgeverij Plantyn) inbegrepen. Betaling met opleidingscheques is mogelijk. Plaats: CVO De Oranjerie, Boudewijnvest 3, 3290 Diest.

Meer info vind je hier

Nog meer info, intake en/of inschrijven? Mail naar:  filosofischgespreksleider@gmail.com