Move tegen pesten in nieuw jasje: stippen op je hand tegen pesten

Ketnet is razend populair bij jongeren. Met STIP IT wil het alle kinderen en jongeren - en bij uitbreiding iedereen die sympathie heeft voor de Move tegen pesten - overtuigen dat pesten heel fout is. Komt ook jouw school in beweging tegen pesten?

De actie komt hierop neer:

1. Ketnet roept iedereen op om naar ketnet.be of de Ketnet-app te gaan en daar het Manipest te ondertekenen. Het Manipest bestaat uit vier afspraken die helpen om pesten tegen te gaan. Door deze vier afspraken te laten lezen en de vraag te stellen ze te ondertekenen als je akkoord bent, hoopt Ketnet kinderen kunnen stimuleren om na te denken over hun gedrag. 
  1. Ik vind pesten niet oké en zal er nooit aan meedoen!
  2. Ik praat erover als pesten mij bang of verdrietig maakt.
  3. Ik sluit niemand uit, voor mij hoort iedereen erbij!
  4. Ik zal altijd proberen op te komen voor iemand die gepest wordt.
2. Wie het Manipest ondertekend heeft, kan dit zichtbaar maken door vier stippen op zijn of haar hand te tekenen. Door dit te doen, laten ze weten dat ze pesten echt niet oké vinden, en dat ze er zullen zijn voor wie gepest wordt.

3. Via ketnet.be en de Ketnet-app bestaat ook de mogelijkheid om een foto van een 'gestipte' hand te uploaden.

4. Al wie het manipest ondertekent, krijgt ook een unieke code om op vrijdag 9 februari, de slotdag van de Vlaamse Week tegen Pesten, het Antipestival bij te wonen via een livestream via ketnet.be of de Ketnet-app. Het Antipestival is een festival met verschillende artiesten en uiteraard ook Tinne Oltmans met het themalied Stip na stip. We roepen op om het Antipestival met de klas of jeugdgroep samen te volgen om zo samen een sterk signaal te geven. Tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten trekken Ketnet-wrappers Sander, Leonard en Thomas er ook nog op uit om nóg meer stippen te verspreiden.

Pesten is - jammer genoeg - een problematiek waar jullie waarschijnlijk regelmatig mee te maken krijgen. Ketnet wil niet pretenderen dat het door STIP IT het probleem definitief zal oplossen. Maar het hoopt wel dat het probleem op deze manier meer bespreekbaar wordt.

Voor deze actie zet de zender enkele Ketnet-helden van de kinderen in; Tinne Oltmans en de drie mannelijke wrappers. Maar de rol die jullie, ook 'helden' van kinderen en jongeren, spelen is des te groter en belangrijker.

Ketnet vraagt je daarom kinderen zo veel mogelijk te stimuleren om het Manipest te ondertekenen. En als je, als rolmodel van kinderen en jongeren, ook zelf de stippen mee zou willen verspreiden (via bv. sociale media), dan wordt het signaal des te straffer.