Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Herstel en Verbinding: zwaar grensoverschrijdend gedrag, moeilijke klasgroepen & omgaan met weerstand

Herstelgericht werken

Inhoud

Agressie, drugs, spijbelen, moeilijke klasgroepen ... een klassieke straffende aanpak pakt de problemen niet bij de wortel aan. De herstelgerichte of verbindende aanpak werkt wél, omdat daarbij ondersteuning én structuur sterk uitgewerkt zijn, en de verantwoordelijkheid wordt gelegd waar ze hoort.

Tijdens deze nascholingen ervaar je wat de praktische toepassingen van herstelgericht en verbindend werken kunnen zijn voor jouw instelling.

Dag 1Zwaar grensoverschrijdend gedrag 

Agressie, spijbelen, drugs, … Steeds vaker wordt er naar de school gekeken voor een oplossing. We merken dat meer en zwaarder straffen niet het gewenste resultaat oplevert, soms integendeel.

Dag 2: Moeilijke klasgroepen

In sommige klassen gaat het keer op keer fout. Soms zijn leerlingen heel verschillend en zitten ze toch samen. Klassikaal straffen of leerlingen individueel zwaar aanpakken leveren niet het gewenste resultaat op, soms integendeel.

Dag 3Weerstanden tegen herstel en verbinding

“Wij zijn overtuigd van de meerwaarde van herstel en verbinding, maar stuiten op weerstand: bij collega’s, bij leerlingen, bij ouders.”  Hoe kunnen we herstel en verbinding op school een breder draagvlak geven, en hoe doen we dat op een verbindende manier?

De nascholingen worden gegeven door Martijn Debonnet, leerlingbegeleider in Athena Campus Heule, die daar als eerste school in Vlaanderen mee aan de slag ging. Hij deelt zijn jarenlange ervaring en geeft je een weelde aan praktische tips.

Doelstellingen

  • Je kunt de principes van herstelgericht denken concrete vormen geven die passen bij je collega's, leerlingen en ouders.
  • Je ziet op welke manieren je in je instelling een mentaliteitswijziging op gang kunt brengen om herstelgericht te handelen.

Voor wie

Gewoon en buitengewoon basis- en secundair onderwijs; internaten

  • leidinggevenden
  • zorgleerkrachten en leerlingenbegeleiders
  • leerkrachten en opvoeders

Extra informatie

De opleiding bestaat uit 3 dagen, maar je kiets zelf hoevel je ervan volgt. Je schrijft dus in voor 1, 2 of 3 dagen volgens jouw voorkeur.

Per dag betaal je 70 euro.