Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Burgerschapsvorming: kritisch denken

Inhoud

Eerst worden de resultaten van de peilingsproeven burgerschap toegelicht, gevolgd door voorbeelden uit het programma BRIO Vrije Universiteit Brussel. Je krijgt een beter begrip van polariseringsprocessen in middelbare scholen in de Brusselse regio die leiden tot extremisme. Je maakt kennis met praktijken en instrumenten om het omgaan met diversiteit en sociale cohesie te bevorderen.

Aansluitend voorziet het hoofd Publiek van Kazerne Dossin een training rond bystandergedrag: "Van bystander tot upstander". Je leert situaties herkennen waarin het voor iedereen moeilijk is om te reageren op een noodsituatie: (cyber)pesten, discriminatie, ongeval ... Je leert hoe je leerlingen kunt aanleren om die situaties te doorbreken en actief te komen.

Samen met de pedagogisch adviseur PAV bekijken we gesprekstechnieken om te anticiperen op extreme uitlatingen van leerlingen bij actuele gebeurtenissen.

Ten slotte deelt een lerarenduo van KA Lokeren hun project 'Kritisch denken', dat telkens uitloopt in een creatief product. Ze lichten toe hoe zij als brede school bondgenoten vinden om onderwijs te versterken.

Tot slot ga je aan de slag met eigen en aangereikte materialen en delen we ervaringen tijdens een vragenronde.

Doelstellingen

  • Je weet welke strategieën er zijn om het bystandereffect te verminderen of te vermijden.
  • Je kunt het project kritisch denken op maat van de school implementeren binnen de vakken pav, LBV, maar ook Nederlands, geschiedenis ...
  • Je deelt je bezorgdheden en je positieve ervaringen.

Voor wie

Secundair onderwijs 3de Graad: BSO, BUO, DBSO, CLW

  • leraren algemene vakken (PAV, Nederlands, LBV, …)

Extra informatie

Lunchbroodje is inbegrepen.

Alle deelnemers brengen een laptop mee en PAV-gerichte materialen rond burgerschap.

Deze nascholing wordt aangeboden in samenwerking met de VUB, Kazerne Dossin en KA Lokeren.